Resepi Mudah : Sup Udang Kemboja - Ciktie Dot Com

Breaking

Saturday, January 19, 2019

Resepi Mudah : Sup Udang Kemboja


Resepi Mudah : Sup Udang Kemboja

First time cuba masak sup udang ni. Sebelum ini memang tak tahu pun yang udang pun boleh buat sup. Biasanya goreng dan gulai je hehe haa itulah ciktie tak nak cuba search en.google dulu. Kang dah kena hehe..

Inipun cuba resepi officemate yang bagi. Sedap juga..mudah pun mudah. Sekali imbas macam tomyam putih pun ada sebabnya masuk daun limau purut. Blur tak tau nak masak apa dengan cik udang tu bolehlah cuba resepi mudah lagi simple - Sup Udang Kemboja ni. Memang cukup-cukup menyelerakan. Taknak nasi nak makan camtu pun boleh..

Sup udang Kemboja

Menu berasaskan udang

Kenapa Kemboja tu hmmm ciktie rasa maybe sebab resepi ni diperolehi dari orang kemboja kot #agakajelah 

Sup Udang Kemboja

Bahan-bahannya

Udang
4 biji bawang merah *ketuk / tumbuk kasar
3 ulas bawang putih *teruk /tumbuk kasar
3 helai daun ketumbar Jawa *hiris 
5 helai daun selasih *hiris 
1 biji limau nipis *ambil air perahannya tapi ciktie guna serbuk je
2/3 helai daun limau purut
Air putih untuk sup
Sedikit garam

Cara membuat

  • Masukkan air, udang, bawang merah, bawang putih yang telah diketuk kasar dan daun limau purut sehingga mendidih.
  • Kemudian masukkan garam dan perahan limau nipis.
  • Daun selasih dan daun ketumbar jawa dimasukkan dekat-dekat nak angkat. Dah siap..


8 comments:

  1. waw lain kali boleh dicoba resepnyaa *_*

    ReplyDelete
  2. Mudah nampak resepi tu ciktie time demam2 ni masuk la makan jenis sup - sup

    ReplyDelete
  3. Wah, zumal pun baru tahu udang boleh dibuat sup. Nice sharing yer.

    ReplyDelete
  4. Menarik menu ni . CCL belum pernah cuba sup udang . Mybe kalau demam2 sesuai kan menu ni

    ReplyDelete
  5. sup udang ni la yg nmpak sedap masa scroll instagram haritu. hehe. terima kasih resepinya. boleh cuba nanti.

    ReplyDelete
  6. udang boleh buat sup..first time tahu...

    ReplyDelete
  7. yes. agak jarang sup udang, kan?
    tomyam biasa dah.
    cuma, aida ni sgt jarang beli udang kat rumah & masak.
    laki bini elergi kuat dgn udang. resdung.
    kalau kat kedai, order utk anak2 je, ciktie.
    kekadang sambar jugak 2-3 ekor, buat lepas ngidam!

    ReplyDelete

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

Adbox