Cik Hitam | Jom Pi Mandi

Februari 13, 2024 Add Comment
Cik Hitam | Jom Pi Mandi

 Setelah seminggu .. 

akhirnya kita bawa mandi juga si hitam ni.


Cik Hitam | Jom Pi Mandi

Car wash, Cara buka penutup tangki minyak tak boleh buka

Asyik terlepas waktu aje minggu lepas. Sedar-sedar dah time to back! Car wash yang dah biasa tu pun dah tutup dah. Bukan tiada yang tepi jalan tu tapi rasanya tak daya nak menunggu dah. Direct seminggu kita buat taktau memang bedak habis la si Hitam tu. 

Nasib baik car wash yang ni buka. Tempat biasa tu masih bercuti lagi rupanya. Dan nasib baik juga masa sampai tu kebetulan kereta tak banyak. Terus diorang minta bawa masuk parking untuk cuci. Takla kita nak kena menunggu giliran kan 😅😅 tapi lepas tu 2/3 biji kereta yang baru sampai. So, kena tunggu turn la. Nak kena settle 3biji tu dulu tapi car wash ni memang cepat la. Diorang ada dalam 3/4 orang staf tak termasuk owner dia rasanya yang akak cashier tu. 

Car wash, Cara buka penutup tangki minyak tak boleh buka


Kenapa sini 

Cara buka penutup tangki minyak tak boleh buka

Beza car wash ni dengan tempat yang biasa tu selain yang ni cepat. Diorang cuci juga dekat dalam area tangki minyak tu. Tapi ialah liat sikit la nak buka penutup tangki minyak tu. Lepas tarik lock dia tu, picu tangki minyak ke apa kat dalam kereta tu. Pastu kita kena tekan dekat penutup tangki tu dari arah mana ia terbuka. Kalau tak memang tak boleh buka. Tapi kali ni ia ngada pula nak kena serentak tarik picu tangki minyak dengan tekan penutup tangki tu. Sebelum ni ok je. Inipun tau disebabkan nasihat sorang adik yang kerja shell tu. Kita nak isi minyak tapi penutup tu tak boleh buka. 

Beza masa isi minyak dekat petron sebelum ni.. diorang cungkil je. Ialah tak salahkan diorang juga kita-kita pun bukannya tau pun kan. Ni bila dah tau..kira oklah tapi still lagi la gelabah la bila nak kena isi minyak cik hitam tu.


Haa harga dia pun beza sikit, macam yang ni cuci luar dengan dalam rm14 je. Kira murah sikit tapi hasilnya memang puas hati cuma yang buat kita tak memilih tu disebabkan ia bukan di laluan kita je. Tapi kalau tiada pilihan sampai juga sebenarnya kan. Alasan je semua ni..buktinya ini bukan 1st cik hitam dekat sini.


Okla untuk hari ni kita cuma cerita pasal cik hitam tu aje la. Taktau nak tulis pasal apa lagi sebenarnya ni..idea dok mari lagi eteknya ni 🤭🤭 tapi hari ni kita ada 2 audit tau. Wakil HQ turun itupun bukan lekeh² yang datang, selalunya pun bukan lekeh-lekeh juga kan big boss juga kot tapi kali ni sekali datang serentak, kewangan dengan integriti.

Ok la sampai sini dulu..

Si Hitam Dah Bising

Februari 04, 2024 Add Comment
Si Hitam Dah Bising

Ke sini lagi kita kali ni.. dah tak sanggup nak dengar bunyi mengaum lagi dah ! Bising sangat nak dengar radio pun dah tak boleh dah. 


Si Hitam Dah Bising

Selain lining ! Minta diorang settle pasal minyak bocor tu sekali. Tiadalah nak kena datang lagi kan. Sebenarnya ini bukan kali pertama datang sini. Selepas diperkenalkan oleh suami officemate dulu. Memang kerap juga la datang sini. Bukan apa, mudah tak perlu nak kena buat temujanji. Kira datang terus je cumanya bayarannya tu. Member kata lebih sikit tapi owner dia baik. Mudah kita nak tanya apa-apa pun.


Kereta bunyi mengaum atau bising

Sejak adik yang biasa ciktie minta tolong tengok-tengokkan si hitam ni tak sihat. Ni masuk kali ke-3 dah kot si hitam ni minta perhatian. Yang mula-mula tu ia langsung takmau hidup. Dah terpaksa minta orang datang menjemput menghantar bagai.  Yang ke-2 penangan bateri dah out dan yang kali ni

Hahaha Ciktie ni bab kereta ni bukannya tau mana. Tau drive je gan isi air je. Pam angin pun masih minta tolong dengan staf kedai tayar dekat traficlight sana tu. Tapi nasib baik sekarang kita dah ada pam angin bergerak. Bab kata officemate ada Transformers ! Jadi tak risau sangatlah nak pam angin tu. Mana-mana boleh je nak pam. 


Oklah dah siap dah si hitam kita tu. Dah terbang dah rm540 petang ni. Tak sempat juga nak bawa mandi petang ni..datang tadi tak sempat nak mandikan siap-siap. Banyak pula kereta tempat biasa kita mandikan si hitam ni. Konon sempatlah balik ni kan..rupanya tak juga. Kena postpone lusa atapun lusa la kot mandikan si hitam ni..balik je terus singgah kedai tapau nasi goreng. Lapar wehh dari pagi tak makan apa-apa ni. Memang berkeroncong sangat dah bunyi cik perut ni. 





My Ping in TotalPing.com