Takdir Cinta Yang KuPilih

September 25, 2022 Add Comment
Takdir Cinta Yang KuPilih

Hii assalamualaikum dan selamat tengahari korang. Apa cerita, sihat ke?? Lamanya kita tak bersiaran dari sini. Kali terakhir rasanya sebelum Majlis APC hari tu. Lepas tu 😵😵 Bersawang dah blog kita ni.. mau berhabuk juga kalau terus dibiarkan camni. 


Sebenarnya kita ada aje cumanya mood berblog itu aje ke laut dalam. Jenuh nak timbulkan semula. Tapi sempatlah kita jadi silent reader satu dua blog tu.  Biasalah sambil-sambil nak dapatkan rentak dan idea berblog semula katakan. Idea dah ada tapi mood mengarang pula tenggelam. So nak buat camner. 

Sinetron Indonesia

Sekarang ni kita tengah enjoy layan sinetron Indonesia,  Takdir Cinta Yang Kupilih. Lakonan Randy Pangalila, Jonathan Frizzy, Dinda Kirara, Alisa Rininta sebelum ini tengok dekat youtube je. Sekarang dah beralih ke vidio dah 😍😍


Sinopsis Takdir Cinta Yang Kupilih (TCYK)

Mengisahkan Novia (Alisa Rininta) yang sanggup meninggalkan kerjayanya sebagai seorang chef di hotel terkemuka di Bali dan menjadi seorang guru di Kinder School, Jakarta semata-mata ingin berbakti kepada kedua ibubapanya. Dia berkahwin dengan lelaki pilihan keluarganya yang juga merupakan anak sahabat baik kedua ibubapanya. Dia yang dipadankan pertama kali selepas bertemu Hakim (Jonathan Frizzy) telah memilih berkahwin tanpa cinta. Mengharapkan cinta akan berputik diantara mereka selepas kahwin tetapi tanpa disedarinya Hakim telah memintanya menandatangani persetujuan perjanjian terlebih dahulu bagi membataskan perhubungan mereka sebelum berputiknya cinta di hati diantara mereka.   


Walaupun sedih dan terkilan, Novia berjanji akan berusaha mencintai suaminya, menjadi isteri yang baik, yang taat serta memahami kesibukan dan suaminya berkerja. Dan sememangnya Hakim seorang yang hard working ! Masanya banyak dihabiskan di pejabat sehinga larut malam. Kesian Novia .


Alisa Rininta sebagai Novia


Kehadiran Tammy (Dinda Kirara) yang menumpang di rumahnya sedikit sebanyak menceriakan harinya. Tammy merupakan kawan baiknya semasa di rumah kebajikan. Tanpa disedari, terjadi sesuatu perkara yang tidak sepatutnya diantara Tammy dengan suaminya tanpa sengaja. Angkara mabuk dan apabila kedua-duanya sedar, mereka cuba untuk menidakkan apa yang sebenarnya telah berlaku. 


Tidak mahu terus dihantui rasa bersalah dan risau akan melukakan hati Novia sekiranya perkara yang tidak disengajakan itu diketahui. Baik Tammy ataupun Hakim, mereka berusaha menjarakkan diri. Tammy mengambil keputusan keluar dari rumah Novia dan menyewa di luar walaupun dihalang oleh Novia. Tapi lain pula pada Hakim, tanpa sedar semakin memberi perhatian dan memdekati Tammy. Ini menyebabkan Tammy bertambah rasa bersalah dan kurang senang kerana mereka seringkali berselisih dan dibantu oleh Hakim di saat memerlukan.


Walaupun telah meminta Hakim menjauhi dirinya serta berpura-pura tidak mengenali sekiranya bertemu ianya tidak berhasil memandangkan mereka bekerja di tempat yang sama.

Setiap kali Tammy berusaha menjauhi seringkali mereka bertemu dan berselisih diantara satu sama lain. Begitu juga novia dengan jefri. Keprihatinan dan kedekatan hakim terhadap Tammy semakin bertambah setelah mengetahui Tammy mengandung. Untuk keselesaan Tammy, dia turut menyewakan rumah yang Tamny diami tanpa pengetahuan Tammy sebenarnya. Sebenarnya Hakim telah jatuh cinta pada Tammy. Hatinya telah terdetik pertama kali melihat Tammy dirumahnya. Itu yang menyebabkan dia bertindak melindungi sahabat baik isterinya itu.


Pelakon Sinetron Takdir cinta Yang KuPilih


Walau bagaimanapun, perhatian dan keprihatinan Hakim terhadap Tammy kerap kali disedari oleh Jeffri (Randy Pangalila) yang menyebabkan Jeffri mencari jawapan disebalik semua tindakan Hakim termasuk sanggup berkorban untuk Tammy. Ini menyebabkan Hakim risau sekiranya Jeffri membongkarkan rahsianya. Dia turut tidak membenarkan isterinya menerima tawaran pekerjaan sebagai chef di VSTv setelah mengetahui siapa pemiliknya walaupun pada mulanya dia telah mengizinkannya.


Sebenarnya Jeffri ini seorang yang baik. Dia juga mempunyai perasaan terhadap Novia sebelum Novia berkahwin lagi, masa pertama kali dia berjumpa semula Novia di Bali awalnya dia cuma ingin membantu memenuhi keinginan Novia yang yatim piatu. Sentiasa ada walaupun Novia telah berkahwin. Dia mempunyai seorang anak saudara, Bryan yang sangat manja dan merupakan pelajar Novia sendiri.


Seperti mana Hakim ada disaat Tammy memerlukan begitu jugalah dia. Bezanya setiap pertolongannya itu disebalik topeng orang lain. Dia berusaha memenuhi keinginan dan membantu Novia. Tetapi sebenarnya disebalik semuanya bantuan dan pertolonganya itu, tersembunyi rahsia besar. Dialah sebenarnya penyebab kematian bapa kandung Novia 18 tahun lalu dalam satu kemalangan. Rasa bersalahnya menginginkan dia bertanggungjawab tetapi disebabkan bapanya dia terpaksa menurut untuk menjaga nama baik keluarga. Bermula dari situ, dia selalu mengikuti novia..berusaha memenuhi keinginan untuk menebus rasa bersalahnya. 


Mengharapkan supaya kebenaran mampu dilahirkan sendiri dibibirnya. 

Walaupun pelbagai cara telah di lakukan untuk membantu Novia. Dia tetap merasakan ianya tidak sepadan dengan apa yang telah terjadi. Dia bertambah resah apabila diancam bekas pemandu ayahnya, En. Samsul yang telah keluar penjara (mengaku bersalah bagi pihaknya 18 tahun dulu)  akan menbongkarkan rahsianya yang sebenarnya.

Tidak mahu kebenaran terbongkar melalui orang lain, dia memasang strategik dengan menawarkan jawatan chef dengan gaji yang cukup lumayan dan masa yang fleksibal untuk menjauhkan novia dari En. Samsul yang juga merupakan penjaga kepada salah seorang pelajar Novia, Kinara. Walaupun Novia betul-betul berminat dengan tawaran itu, dia terpaksa melupakannya kerana suaminya tiba-tiba berubah fikiran.


Best sintron ini. Lain dari yang lain. Jeffri walaupun telah memgetahui novia telah berkahwin sentiasa ada disampingnya. Sanggup melakukan apa sahaja untuk memastikan Novia selamat, tidak menghadapi sebarang masalah apatah lagi bersedih. Rupanya dia jugalah yang membantu Novia memiliki keluarga angkat yang sempurna selepas yatim piatu. Mencadangkan namanya sekaligus meminta ustaz mencarikan keluarga angkat yang baik untuknya. 


Tammy pula memang seorang sahabat yang baik. Tak sanggup meluahkan perkara sebenar semata-mata akan melukakan hati sahabatnya cumanya ialah benda nak jadi. Nak patah balik tak boleh dah.. bertambah parah, bila disahkan mengandung. Nak elak dari terus didekati Hakim yang telah jatuh cinta padanya, dia terima je pelawaan Ikhsan. 

Kemudian dia putus dengan Ikhsan sebab tidak mahu Ikhsan terus mengharap dan salah faham dengan hubungan mereka. Dia berhenti kerja dan berkerja di tempat Ben (Benjamin) bekerja tanpa mengetahui syarikat itu sebenarnya milik Jeffri. Pendek kata pusing-pusing jumpa orang yang sama je. 


Dah namanya cerita, mesti Novia akan tahu juga semuanya dan agaknya macamanalah Jeffri nak handle tu bila Novia juga tahu sebenarnya dia yang menjadi penyebab kematian ayahnya. Nak jadi penawar tapi hakikatnya dialah racun berbisa awalnya. Dapatkah Novia memaafkan dia dan redha terima takdir hidupnya. Kena tengok sampai habis la.


Sebenarnya suka tengok scene Jeffri itu je. Curi-curi pandang.. diam-diam memerhati dan menyembunyikan rahsia hati. Macam sweet sangat.


McDonald's Malaysia membayar zakat korporat RM200,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK)

Julai 30, 2022 Add Comment
McDonald's Malaysia membayar zakat korporat RM200,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK)
Hii, selamat hari raya korang. Tak terlambat lagi rasanya walaupun dah nyata-nyata hari ini dah berapa haribulan. Semua dah masuk kerja semula selepas pulang beraya dekat kampung minggu lepas. 

Alhamdulillah, ada rezeki lebih nampaknya tahun ini. Dapatlah sama-sama melaksanakan ibadah korban. Seronok sebenarnya bila kita sendiri berpeluang turut melaksanakannya. Bertambah seronok saat pengagihan daging tu dilakukan dari satu rumah ke satu rumah. In Shaa Allah, semoga diberi peluang lagi melaksanakannya di masa hadapan. aamiin. 

Zakat Perniagaan

Dah lama sebenarnya tak join mana-mana event ! Minggu lepas berpeluang join event McDonald's bersama team blogger lain di Kubang Kerian. Sebenarnya kita pun tak tau McDonald's dah ada cawangan baru dekat Kubang Kerian ni. Kiranya ini first time la singgah McD yang baru beroperasi Mac hari tu. Lokasinya memang cukup strategik..berhampiran jalan besar dan berdekatan Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian.  


Kalau tak silap akan ada 5 cawangan McDonald's lagi yang akan di buka dekat Kelantan. Wahh bertambah maju, semua tempat ada cawangan masing-masing. Memang terbaik. Lepas ini tak perlu susah-susah nak fikir McD kat mana lagi ada. Peluang pekerjaan pun semakin banyak dan terbuka luas.  

McDonald's Malaysia membayar zakat korporat RM200,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) 

Dalam majlis pembayaran zakat korporat dan sumbangan korban baru ini, McDonald's Malaysia telah membayar zakat korporat berjumlah RM200,00 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK). Ini merupakan nilai tertinggi yang dibayar kepada Negeri Kelantan sejak McDonald's Malaysia mula membayar zakat korporat sejak diambil alih Lionhorn PTE Ltd, sebuah anak syarikat Kumpulan Reza dari Arab Saudi pada tahun 2017. Ianya telah diserahkan sendiri oleh Dato' Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald's Malaysia kepada Yang Berhormat Mulia Tengku Temenggong Kelantan merangkap Yang Dipertua MAIK, Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam bin Tengku Abdul Aziz sebagai penerima sumbangan zakat korporat McDonald's Malaysia.  

Sehingga tahun ini McDonald's Malaysia telah membayar zakat perniagaan berjumlah RM 9.85 juta kepada negeri-negeri di seluruh Malaysia sejak ianya mula membayar zakat 6 tahun lalu.  

Peluang Pekerjaan Seluruh Kelantan

Laksanakan ibadah korban dan agihkan daging korban kepada keluarga asnaf 

McDonald's Malaysia turut menyumbangkan 22 ekor lembu di beberapa negeri sebagai ibadah korban tahun ini. 12 ekor darinya di khususkan untuk Negeri Kelantan, kiranya yang terbanyak setakat ini dan pembahagian dagingnya telah diagihkan kepada golongan asnaf telah dikenalpasti oleh MAIK.  

Sumbangan Daging Korban


Sumbangan Daging Korban Duit Raya

Dan dalam majlis ini juga, McDonald's Malaysia turut meraikan dan mengagihkan daging korban dan sumbangan duit raya kepada keluarga asnaf yang telah dikenalpasti.  

Alhamdulillah, terima kasih McDonald's Malaysia. Semoga bertambah-tambah maju lagi perniagaannya dan semoga dapat membantu lebih ramai lagi warga Kelantan setempat. Aamiin 


12 keluarga asnaf yang menerima sumbangan McDonald Malaysia


Kerjasama JAKIM dan Halal Development Corporation 

Selain membayar zakat, McDonald's Malaysia sebenarnya turut bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (JAKIM) dan Halal Development Corporation untuk terus mendukung komitmen halal dan melibatkan diri dalam aktiviti halal dalam semua aspek perniagaan serta terlibat secara aktif dalam pelbagai program halal termasuk Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS), HALFEST dan World Halal Conference. 

       

Hello July

Julai 02, 2022 Add Comment
Hello July

Hiii korang ..


Myportfolio

Julai dah kita hari ni ! Lamanya kita tak bersiaran dekat sini. Kesibukan dengan program tahunan telahpun bermula. Ohh MyPortfolio !! jeng lagi kepala team pt kali ini. 2/3 tahun sudah manual punya. Now, dalam sistem pula. Kalau dah melibatkan sistem biasalah taliannya tak cukup kuat. Asyik keluar dinasor ajelah kalau tak setengah jam pun belum tentu dapat selesaikan satu-satu benda tu. Yang lagi stress dah copy masuk tup-tup takda. Berpinar dah bijik mata hahaha.

Myportfolio


July harga barang naik 

Ohh ya, kalau tak silap bermula semalam la peningkatan harga barang bermula sepertimana yang diuwar-uwarkan sebelum ini kan ?? Tengahari tu pun member office ada bagitau banyak mall lagi yang masih di tutup. Mungkin masing-masing sedang buat penggiraan stok kot. Ialah harganya pun dah ada yang berbeza dengan kemarin. Setuju tak setuju, sebagai pengguna kenalah juga akur tak gitu.


Tapi cukup kesian pada mereka yang cukup-cukup terkesan tu. Tak beli nak kena dapatkan juga. So ??  


Hello July

Musim APC !

Program tahunan dah pun menjelma ! Tahun lepas je special sikit. No program and no event. I like you.. just penyerahan biasa je. Passing kepada pasukan yang terlibat untuk penyerahan kepada penerima. My boss pun antara salah seorang penerimanya okay


Tahun ni rutinnya kembali lagi. Cuma bahangnya belum lagi terasa. Kita sendiri pun belum lagi memulakan apa-apa. Tak sempat ! Asyik terkejar-kejar masa sejak balik dari KL hari tu. Eehhh dah ada la .. tempah khas baju batik. Eksklusif untuk ajk yang terlibat untuk program hari besar tu nanti. Tema grey..camner rupa kenalah tunggu sehari dua lagi. Pilihan my boss gara-gara stafnya tak mau mengalah punya pasal 🤭🤭


Inilah 2 warna yang menjadi pilihan baru-baru ni..


Oklah stop dulu.. nak sambung key in dah. Kan lagi lambat nak siap.





Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2022 | Pengiktirafan Guru Luar Biasa

Jun 21, 2022 Add Comment
Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2022 | Pengiktirafan Guru Luar Biasa

 Hiii korang, bertemu lagi kita. 


Alhamdulillah, tak terlambat lagi untuk ucapkan Selamat Hari Guru buat semua insan yang bergelar cikgu. Apapun bidang ataupun pelajaran yang diajar sesungguhnya tanpa insan yang bergelar cikgu, tidak mampu kita berdiri sebagai apa-apa pun yang kita jadi hari ini. Terima kasih cikgu kerana bersabar dengan 1001 macam kerenah dan peel anak muridnya. Jasa kalian amat kami semua hargai.


Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2022 | Pengiktirafan Guru Luar Biasa 

Bagi menghargai jasa dan peranan para guru yang 'luar biasa' di Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) terutamanya dalam meningkatkan kecemerlangan akademik dan mewujudkan akses kepada pendidikan anak murid, baru-baru ini McDonald's Malaysia telah mengumumkan 25 penerima anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2022 sempena sambutan Hari Guru tahun ini. 

Tahniah cikgu-cikgu semua. Anda sememngnya hebat !


25 Pemenang Anugerah Guru Inspirasi McDonald's diumumkan sempena sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan

Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s 2022 | Anugerah Tahunan Guru Inspirasi McDonald's Malaysia

Anugerah yang memasuki tahun ke-6 penganjurannya ini, sebenarnya telah menerima lebih daripada 5,600 pencalonan bermula 10 Mac hingga 2 April 2022 yang lalu. Terdapat lebih peningkatan pencalonan berbanding sebelum ini. Tetapi daripada keseluruhan pencalonan yang diterima, hanya 25 pemenang telah berjaya dipilih berdasarkan komitmen “luar biasa” mereka dalam mendidik anak-anak bangsa negara.


“McDonald’s memperkenalkan anugerah tahunan ini sebagai salah satu inisiatif dan komitmennya dalam menyumbang kepada masyarakat di sekitar lokasi operasinya dengan mengiktiraf guru ”luar biasa” yang memainkan peranan penting dalam membentuk masa depan negara melalui pendidikan. Setiap guru adalah unik dan dapat memberi inspirasi secara tersendiri. Kami telah melihat peningkatan jumlah pencalonan sebanyak lebih 1,200 berbanding tahun lalu. Kisah luar biasa yang diterima adalah tanda komitmen tidak berbelah bahagi para guru dalam melaksanakan tanggungjawab mereka melebihi tugas-tugas hakiki demi mendidik murid-murid secara menyeluruh,” kata Puan Hajah Melati Abdul Hai, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran, McDonald’s Malaysia.


Dengan didikan dan asuhan guru, semua murid mampu berkembang sebagai individu yang seimbang dan memenuhi potensi diri mereka. Walaupun menghadapi situasi sukar 2 tahun kebelakangan ini dengan sekatan pandemik yang memberi kesan kepada pengalaman pembelajaran normal murid. Namun, kisah yang diperolehi hasil pembacaan berdasarkan pencalonan diterima sejak bermulanya pandemik menunjukkan betapa kukuhnya semangat kemanusiaan dan para guru yang menjadi pemacu utama sistem pendidikan negara. 



Jadi, semasa kita memasuki fasa peralihan endemik usahlah kita lupa semangat serba boleh yang terpahat dalam diri para guru, penyesuaian yang dilakukan dan daya tahan yang ditunjukkan mereka dalam menjalankan tanggungjawab mereka terutamanya ketika melalui masa-masa yang tidak menentu. Itulah detik yang cukup mengharukan dan membanggakan sebenarnya.


Hadiah Pemenang Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s 2022  

Setiap pemenang menerima wang tunai bernilai RM5,000 dan sebuah trofi. Ianya telah disampaikan oleh YB Datuk Dr Radzi Jidin, Menteri Kanan Pendidikan yang merupakan tetamu kehormat majlis tersebut.


Pemilihan Pemenang & Penghargaan Pencalonan

Sejak dilaksanakan dan diperkenalkan pada tahun 2017, Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s telah disampaikan kepada 131 guru yang menjalankan tanggungjawab melebihi tugas hakiki dalam mendidik, memotivasi dan memberi inspirasi kepada generasi masa hadapan negara. Mereka telah dipilih oleh panel juri yang terdiri daripada wakil McDonald’s, pegawai KPM dan juga pihak media. 

Pencalon untuk pemenang anugerah ini juga sebenarnya turut menerima baucar hadiah McDonald’s bernilai RM200 sebagai tanda penghargaan. Untuk ikuti kisah guru yang dicalonkan oleh rakyat Malaysia untuk Anugerah Guru Inspirasi McDonald's tahun ini boleh klik https://www.anugerahguruinspirasimcd.com/bm/view_nominate.

McDonald’s Malaysia meraikan Sambutan Hari Guru

Sempena meraikan Hari Guru juga, semua 318 restoran McDonald’s di seluruh negara akan menganjurkan parti Hari Guru pada bulan Mei dan Jun ini. Justeru kru restoran McDonald’s akan meraikan para guru dengan aktiviti permainan, sesi bergambar dan lain-lain lagi. 

Selain itu, McDonald’s Malaysia telah mengagihkan baucar hidangan percuma kepada guru di seluruh negara sebagai tanda penghargaan buat sumbangan mereka kepada masyarakat. Sempena sambutan Hari Guru, baucar tersebut akan diedarkan kepada 500,000 guru yang bertugas di sekolah kebangsaan dan sekolah bantuan kerajaan di bawah Kementerian Pendidikan. Baucar hidangan percuma ini boleh ditebus di mana-mana restoran McDonald's berdekatan 16 Mei hingga 30 Jun 2022.


25 Penerima Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s 2022 

Bil.

Nama Guru

Sekolah

1

Encik Chan Chin Ho

SMK Durian Tunggal

2

Mdm Tan Wei Kuan

SJKC Chong Cheng

3

Puan Siti Ainulmursyida binti Shamsudin

SMK Orkid Desa

4

Encik Muhammad Suffi bin Yusof

SK Pangkalan TLDM

5

Encik Mohammad Noor Azlan bin Idris

SMK Syed Abu Bakar

6

Encik Tiew Feilix

SJKC Kwang Hwa

7

Puan Nur Afizan binti Mohd Zainon

SMK Dato' Bijaya Setia

8

Encik Awang Mohammad bin Awang Yahya

SK Semayan Pulau Banggi

9

Encik Norhailmi bin Abdul Mutalib

SMK Jerlun

10

Encik Rohaidee bin Mustafa

SK Tun Syed Ahmad Shahabudin

11

Puan Angela binti Joseph

SMK Mutiara

12

Encik Noreriffin Bin Norazaman

SMK Lailatul Shahreen

13

Puan Jasleen binti Mohamed Razali

SK Gong Nangka

14

Encik Ishak bin Hassan

SK Bandar Raub

15

Encik Lerry David

KV Keningau

16

Encik Hafizi Fazli bin Bakar

SMK Kemabong

17

Encik Mohana Ram a/l Murugiah

Methodist Girl's School

18

Encik HJ Khairu Rasid bin Mohamad

SMK Tan Sri Jaafar Albar

19

Encik Zulbaseri bin Husain

SK Parang Putting

20

Encik Maheswaran a/l Muniandy

SK Putrajaya Presint 9(1)

21

Encik Huzaire bin Haji Ahmad

SK (F) Mempaga 2

22

Encik Kelimin anak Lidam

SK Long Moh

23

Mohamad Zain bin Md Sevan

SK (F) Pasir Besar

24

Puan Aznida binti Abdul Aziz

Kolej Tingkatan Enam, Petaling Jaya

25

Puan Siti Rahimah binti Hamat @ Mamat

IPG Dato' Razali Ismail

Apapun tahniah sekali lagi kepada kesemua 25 penerima Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2022 ini. 


Tukar Page Fb CiktieDotCom kepada KitaDokSohor

Jun 17, 2022 Add Comment
Tukar Page Fb CiktieDotCom kepada KitaDokSohor

Gara-gara tersalah tekan button dan set tetapannya punya pasal 🤦‍♀️🤦‍♀️ melayang page facebook blog #CiktieDotCom ni !  

Jadi kat sini kita nak bagitau kita dah tak guna page itu lagi.


Tukar Page Fb CiktieDotCom kepada KitaDokSohor

Dah tukar kepada page CIktieDotCom @KitaDokSohor 

👩‍💼Https://www.facebook.com/KitaDokSohor

👩‍💼Https://www.facebook.com/KitaDokSohor

👩‍💼Https://www.facebook.com/KitaDokSohor


So, sudi-sudikanlah jari jemari korang like dan follow page ini. Kesudian korang amatlah ciktie hargai.

CiktieDotCom KitaDokSohor

Simple ajelah.. nak sempat upload background page tu lagi.


Kenapa Tukar Dan Dah Guna Page CiktieDotCom 

Sebenarnya selepas set tetapan dan tersalah tekan button tu, adalah juga kita cuba cari macamana nak dapatkan semula page tu. Tapi sepertinya tiada jalan penyudah. Mungkin bukan rezeki dah nak dapatkan  semula. 

Ciktiedotcom ciktie dot com


So, nak tak nak create page baru ajelah. Tapi kalau korang tahu macamana cara untuk dapatkan semula page facebook ni, bagitaulah ye.. sayang sebenarnya nak dibiarkan macam tu je ☺☺








Sebamed Feminine Intimate Wash | Penjagaan Miss V Terbaik Untuk Kulit Sensitif

Jun 06, 2022 Add Comment
Sebamed Feminine Intimate Wash | Penjagaan Miss V Terbaik Untuk Kulit Sensitif
Alahaiii bila diberi pilihan, jenuh pula nak memilih ! Terasa macam banyak pula pilihan yang ada. Sampaikan dah tak tau yang mana nak ambil. Itulah biasanya bila terpaksa memilih. Jadinya kita banyak try and error ajelah. Cumanya untuk kebersihan kawasan miss v. Jangan nak try and error sangat la yer. Tak elokkk

Sebamed Feminine Intimate Wash | Penjagaan Miss V Terbaik Untuk Kulit Sensitif

Okay la, nak kata baru pun tak adalah juga. Ciktie telah diperkenalkan dengan Sebamed Feminine Intimate Wash (Pencuci Feminin Sebamed). Ianya bukan sahaja dirumus khas untuk memastikan kadar pH kawasan intim supaya sentiasa seimbang, menghapuskan bakteria menyebab bau ataupun kegatalan faraj tetapi juga sesuai untuk mereka yang mempunyai miss v sensitif. 

Pencuci wanita disyor pakar kulit 

Sebamed Disyorkan pakar kulit

Sepertimana yang kita tahu, pakar sakit puan pernah melarang kita menggunakan pencuci wanita di bahagian vagina! Tapi sebenarnya konpius juga bahagian vagina ni dekat mana sebenarnya ?? Bukan apa.. daripada pembacaan ciktie, vagina ataupun liang faraj tidak memerlukan produk pencuci dan ianya merupakan satu organ yang sememangnya bersifat 'self-cleaning.  Berbeza dengan vulva, yang sememangnya memerlukan.

Walaupun kedua-duanya merupakan bahagian intim tapi kedua-duanya adalah berbeza. Jadi, ia juga memerlukan penjagaan yang berbeza.

Perbezaan Vulva dan vagina

Vulva

Merupakan sebahagian daripada kemaluan wanita yang terletak dibahagian luar tubuh! Merangkumi labia, klitoris, pembukaan vaginal dan pembukaan urethra (saluran kencing).

Memang memerlukan cucian setiap kali selepas membuang air kecil, ketika mandi apatah lagi ketika datang bulan.

Vagina

Merupakan satu bahagian daripada Vulva. Ia merupakan saluran yang menghubungkan servik dengan urethra (liang faraj). Juga merupakan laluan baby ataupun darah haid keluar daripada tubuh.

Pencuci / Pembersih Wanita Terbaik 

Sebamed Feminine Intimate mempunyai 2 jenis :-
  • Sebamed Feminine Intimate Wash pH 6.8 (khas untuk wanita monopaus) *50 tahun keatas 
  • Sebamed Feminine Intimate Wash pH 3.8 (untuk wanita biasa)
Pencuci wanita terbaik


Khasiat bunga camomile
membantu melegakan kulit dan mengelakkan kegatalan pada kulit

Khasiat Aloe Vera
melembabkan dan mengembalikan semula keanjalan Miss V

Kenapa Sebamed Feminine Intimate Wash pilihan terbaik Pencuci Miss V

  • Ph 3.8 - bersifat free alkali ! pHnya kekal 3.8 walaupun ketika datang bulan tidak seperti kebanyakan pH pencuci intim yang lain yang kebanyakkannya mempunyai pH diantara 5.5. 
  • Membantu balance dan protect bahagian intim daripada terkena jangkitan bakteria / kuman (penyebab keputihan, merawat kerengsaan kulit dan penghasilan bau apatah lagi ketika datang bulan! 
  • Bersih dan selamat digunakan. Telah diuji secara klinikal dan ginekologi untuk mengekalkan keseimbangan mikro-flora (haruman lembut yang menyegarkan) untuk membolehkan kita melakukan aktiviti sepanjang harian tanpa halangan. 
  • 100% sabun! Teksturnya seperti seperti cecair tidak mengandungi alkohol dan bahan kimia lain seperti paraben, silikon ataupun pewarna.

Feminine Intimate Wash terbaik

Cara penggunaan Feminine Intimate Wash

Sama seperti pencuci wanita yang lain, cuma tuang sedikit ke tapak tangan, gosok dengan kedua belah tangan sehingga buih dan sapukan kepada Miss V. Biarkan seketika, basuh dan lap sehingga kering. Mudah aje kan.


Bila masa sesuai Feminine Intimate Wash boleh digunakan ??

Boleh digunakan setiap hari sebagai rutin harian. 
Ketika datang bulan
Ketika sedang hamil. *Wanita hamil pun boleh guna ye
Selepas bersalin


Pendek kata boleh digunakan pada semua situasi kaum wanita, samada hari biasa, ketika datang bulan, sedang hamil (mengandung), selepas bersalin ataupun monopaus. Memang amat disyorkan sangat cumanya untuk golongan menopause ataupun wanita yang akan menginjak ke kategori ini ada versi lain. Tak boleh main belasah aje.

Pencuci wanita untuk wanita 50 tahun ke atas

Feminime intimate wash for women aged 50+

Tapi apa yang lebih penting sebenarnya Sebamed Feminine Intimate Wash ini merupakan jawapan kepada semua keluhan wanita untuk merawat masalah kerengsaan, kegatalan disebabkan keputihan dan juga bau yang kurang menyenangkan di bahagian miss v. Kiranya satu untuk semua !














Amalan 10 malam terakhir Ramadan

Mei 01, 2022 Add Comment
Amalan 10 malam terakhir Ramadan

Dah sampai ke penghujung ramadan dah kita. Para perantau pun kebanyakkannya dah selamat tiba ke kampung. Jalan-jalan pun boleh dikatakan penuh dengan kereta plat selain D dah. Jam tak usah cerita la, dah macam lautan semut merah dah bila masing-masing snap gambar malam-malam camtu. Mana-mana tempat sama aje, agenda wajib menjelang raya kembali lagi setelah 2 tahun tak dapat pulang beraya bersama.  


Agenda beli belah pun masih lagi belum selesai. Masing-masing dah umpama balas dendam dah tu.. Kita pun sama la, masih lagi mencari. Cumanya tak pasti adakah pencariannya ini benar-benar berakhir ataupun terpaksa tunda lagi lepas ini.


Amalan 10 Malam Terakhir Ramadan 

Oklah, dalam kita gembira dapat bertemu insan tersayang, berkumpul ramai-ramai, bergelak ketawa jangan kita leka dan lepaskan peluang malam-malam terakhir ramadan ini. Umpama teman lama yang datang bertandang belum tentu kita akan temuinya lagi akan datang. Jadi rebutlah peluang selagi ianya masih bersama kita.

In shaa Allah, semoga amalan baik kita diterima disisi-Nya. Aamiim


Doa Malam Lailatul Qadar


 Amalan 10 malam terakhir Ramadan 

1. Melakukan i'tikaf di masjid walaupun cuma seketika.

2. Perbanyakkan zikir dan baca Al-Quran. 

3. Sedekah

4. Banyakan baca doa 

"Allahumma innaka 'afuwun tuhibbul 'afwa fa'fu anni"

5. Qiyamul lail 


Doa Akhir Ramadan

Ya Allah,

Terimalah puasaku, amalku, solatku, bacaan quranku dan ampunkanlah semua doasa-dosaku. Aamiin

Doa Akhir Ramadan


Manakala bagi perempuan yang uzur pula, walaupun kita tak boleh solat tapi kita masih lagi mampu melakukan amalan selainnya.


Amalan wanita uzur raih 10 malam terakhir (malam lailatul qadar)

1. Baca Al-Quran tanpa menyentuh mushaf .

2. Zikir dengan banyakkan bacaan  tasbih (Subhanallah), tahlil (la ilaha illallah), tahmid (Alhamdulillah) dan lain-lain zikir 

4. Banyakkan istighfar 

5. Baca doa lailatul qadar 

'Allahumma innaka' affuwwun tuhibbul 'afwa fa'fu'anni


Oklah, stop kejap. Jom kita sahur dulu.. 








Cara Mudah Tukar Duit Raya Di Mesin ATM

April 25, 2022 5 Comments
Cara Mudah Tukar Duit Raya Di Mesin ATM

Alhamdulillah, dapat dah duit raya tahun ni. Nasib baik sempat bagitau member minggu lepas kalau tak hmm terpaksalah masuk baris beratur panjang juga. Tak seperti tahun lepas, tahun ni kita dapat semua duit baru..cumanya belum semuanya diterima lagi. Baru separuh..in shaa Allah, separuh lagi minggu ini. Duit dekat bank tak cukup. Tapi tak pa..janji dapat kan.



Cara Baru Dan Mudah Tukar Duit Raya 

Siapa yang masih belum tukar duit raya tu boleh cuba tukarkan dekat mesin ATM  !! Setakat ini Maybank dan Ambank je kita tahu sediakan mesin ATM khas untuk tukar duit. Bank lain kita tak berapa pasti lagi dah boleh tukar melalui mesin atm ataupun belum. Tapi dekat Kelantan ni maybank ada 2 tempat khas boleh tukar duit melalui mesin atm. 1 dekat Kubang Kerian dan 1 lagi dekat KB. Dekat Kubang Kerian tu boleh tukar duit Rm10 dan Rm50 je. KB cuma Rm10. Lain-lain nilai memang takda tapi kalau tukar dekat kaunter mungkin boleh.


Sekarang ini semua terhad ! Begitu jugalah dengan sampul duit raya aka angpau raya tu. Ada rezeki, korang akan dapatlah masa minta dekat kaunter tu. Kita pun dapat 1peket je ni.


Untuk tahu 》》Tarikh Tukar Duit Raya *update


Cara Mudah Tukar Duit Raya Di Mesin ATM

Tak perlu dah bersesak-sesak beratur panjang ke kaunter. Orang bank pun tiadalah pening kepala sangat melayan kerenah kita yang macam-macam kan 😅😅 kalau ada cara mudah kenapa kita masih lagi nak guna cara lama yang dah sah-sah akan memenatkan dan menyusahkan kita. 

Tapi lainlah kalau kita tiada pilihan kan.


Cara Mudah Tukar Duit

Cara ini khas untuk sesiapa yang nak tukar duit bernilai Rm10, Rm20 dan Rm50 aje lah. Lain-lain nilai kena melalui kaunter. Tapi sekurang-kurangnya tiadalah kita semua perlu bersesak-sesak masuk kaunter kan.

Ianya boleh dibuat mulai 21 April sehingga 04 Mei 2022 ! Terhad untuk rm300 je tau.


Cara Tukar duit raya Maybank 

Cara tukar Duit Raya Di Mesin ATM Maybank

  • Pergi ke Cawangan Maybank Terpilih sahaja.
  • Pastikan mesin ATM itu ada sign kat atas ia tu. Tertera ayat "Dapatkan wang kertas RM10 di mesin ini" untuk membolehkan kita tukar duit raya.
  • Masukkan kad ATM dan nombor pin.
  • Seterusnya, pilih Pengeluaran Tunai dan pilih atau masukkan jumlah wang segera yang dikehendaki (maksimum RM300) 

  • Ambil kad atm dan tunggu duit bernilai RM10*baru keluar dari mesin.

Mudah kan !


Senarai Lokasi Tukar Duit Melalui Mesin ATM Maybank

Harus diingatkan bukan semua mesin ATM Maybank dikhaskan untuk tukar duit raya tau. Yang mana dikhaskan khusus je yang ada. Yang tak ada tu korang boleh tukarkan dekat kaunter. 

Sebelum tu, siapa yang nak tukar duit raya dekat kaunter tu jangan lupa isi siap-siap nilai wang yang nak ditukar dekat borang yang disediakan tu. 


Lokasi Tukar Duit Raya Maybank
Lokasi Tukar Duit Raya Maybank
Lokasi Tukar Duit Raya Maybank


Tarikh Tukar Duit Raya *akan dikemaskini 

Maybank - 21 April 2022

Ambank - 20 April 2022

Bank Rakyat - Dah boleh tukar

Cimb Bank - 

Public Bank - Dah boleh tukar

BSN - 

Bank Islam - Dah boleh tukar


Cara tukar Duit Raya Di Mesin ATM AmBank

Tukar Duit Raya AmBank Melalui Mesin ATM

Juga terhad pada lokasi terpilih sahaja ! Bukan semua yer. Transaksi pengeluaran untuk pertukaran wang bernilai Rm10 je. Terhad untuk Rm300 je tau. Lain-lain nilai boleh direct melalui kaunter. 

Pertukaran boleh dibuat pada 20 April hingga 06 Mei 2022


Senarai Lokasi Tukar Duit Melalui Mesin ATM AmBank 

Lokasi Tukar Duit Raya AmBank



My Ping in TotalPing.com