Kelengkapan Sekolah | Kenapa Pusat Pakaian Hari-hari Jadi Pilihan

Disember 30, 2022 1 Comment
Kelengkapan Sekolah | Kenapa Pusat Pakaian Hari-hari Jadi Pilihan

Alhamdulillah.. 

Dah selesai dah beli keperluan sekolah budak berdua ni. Excited nak masuk tahun baru, tetap juga nak beli keperluan sekolah budak berdua ni dulu walaupun sesi persekolahan tahun baru tu bakal bermula Mac nanti. Bukan apa sebenarnya settle awal-awal lagi mudah, tak kelam-kabut kita pun tak stress. Kena pula Pusat Pakaian Hari-hari tu tak berapa ramai orang lagi, so takdalah kita berebut. Saiz dan pilihannya pun masih banyak. 



Pusat Pakaian Hari-hari Lokasi Tumpuan Keperluan Persekolahan

Dengar aje perkataan Pusat Pakaian Hari-hari yang terlintasnya, banyak pilihan dan saiz ! Dan rasanya semua orang suka shoping dekat sini termasuklah ciktie sendiri. Ada pelbagai pilihan kelengkapan untuk seisi keluarga. Ada pakaian untuk sekolah, untuk sukan, ada pakaian untuk orang dewasa, kanak-kanak. Baby pun ada. Kiranya one stop centre untuk semua orang. Lengkap daripada atas sampai bawah. Harga cukup berpatutan dan mampu dimiliki semua golongan.




Kemain happy si kakak bila berjaya juga dapatkan beg sekolah baru tu. Yang penting pink colur ! Sebenarnya ni pilihan ke-2 dia..yang memula tu jenis troli. Sukar sikit la kalau nak bawa ulang alik dengan motor tu. Berat ! macam tak berapa sesuai sangat.  So, mudah minta pilih beg sandang je.


Yang ini pula untuk Si Naufal dan Nazril yang tak dapat ikut. Sebenarnya masuk sini memang rambang mata nak pilih. Semua nampak ok..nampak cantik, itu yang sampai ambil benda yang sama tu. Tapi untuk kasut tu nasib baik muat. Kalau tak memang kena pergi tukar la.  


Kelengkapan Sekolah | Kenapa Pusat Pakaian Hari-hari Jadi Pilihan

  • Mempunyai pelbagai pilihan kelengkapan barangan keperluan sekolah macam-macam ada bukan setakat baju untuk sekolah rendah dan sekolah menengah aje. Tadika dan baju sekolah agama (pelbagai warna) pun ada. Kasut, beg sekolah, track suit, songkak, alatulis, botol air dan banyak lagi la.





  • Jimat masa dan tenaga! Tak perlu nak pergi banyak tempat. Di  Pusat hari-hari telah lengkap semuanya dari atas sampai bawah.
  • Material / fabrik berkualiti dan tahan lasak. Setanding dengan jenama lain. Ada jenis kain licin dan ada jenis cotton. Yang pasti ianya selesa dipakai.

  • Ruang besar dan luas. Mudah nak cari sesuatu barang sebab tersusun elok. Tak perlu nak kena berhimpit walaupun ramai orang.

  • Harga berpatutan dan mampu milik. Boleh dapatkan secara set (berpasangan) ataupun secara berasingan. Ikut kemahuan dan kehendak kita macamana.
  • Tersalah saiz boleh tukar dalam tempoh 7 hari selepas pembelian dibuat. Tapi kena pastikan kita bawa resit pembelian dan jangan cabut tag harganya dulu. 

  • Staf friendly dan sedia membantu. Yang ni betul! Ada masa-masa tu kita nak cepat ataupun tak berapa nak rajin. Jadi, terus je bagitau apa yang kita mahukan.

 

So, dah terbukti kenapa Pusat Pakaian Hari-hari Jadi Pilihan dan tumpuan Keluarga Shoping Keperluan Persekolahan. Memandangkan si kakak bakal menginjak ke darjah 2, jadi keperluan dia tu tiadalah masalah sangat berbanding si Naufal yang baru nak memasuki darjah 1. Dah la tuannya kita tak bawa. Tak pepasal nyaris-nyaris terlupa tali pinggang dah. Budaknya pula jenis halus je. Nasib baik sempat tanya staff diorang tu. Kalau tak memang takda dah.


Cumanya untuk baju sekolah budak lelaki rupanya kena beli asing seluar dengan baju. Ingatkan sama macam uniform pelajar  perempuan maklumlah kita pertama kali.




Oklah untuk keperluan sekolah cuma tinggal peralatan alatulis ajelah. Tapi yang itu tak jadi masalah sangat sebabnya kalau tak silap alatulis si kakak sebelum ini pun masih elok dan boleh digunakan lagi. Botol air pun sama juga. Guna dulu yang mana ada tak elok membazir kan.


Pada korang yang nak beli baju, nak dapatkan keperluan sekolah boleh dapatkan dari 95 cawangan Hari-Hari seluruh Malaysia sekarang! Dengan pembelian rm30 dan ke atas, akan dapat FREEGIFT calendar ! 


Haa tak pasti cawangan Hari-hari di mana ? Boleh layari www.hari.com.my/locator untuk ketahui senarai 25 cawangan Hari-Hari!


Marilah Pergi Hari Hari! 


95 Hari Hari seluruh Malaysia: www.hari.com.my/locator 

Hari Hari Online Store: http://ehari.com.my 

Har-Hari Lazada: https://lazada.com.my/shop/hari-hari  

Hari-Hari Shopee: http://shopee.com.my/harihari 

 #pusatpakaianharihari #marilahpergihariharihari!






Sinopsis Telefilem Skrin TV9 Esok Masih Ada

Disember 25, 2022 2 Comments
Sinopsis Telefilem Skrin TV9 Esok Masih Ada

Wahhh bertuah sangat kalau siapa dapat kawan macam Khalisya tu. Ada saat-saat kawannya tu amat-amat memerlukan. Sentiasa bagi semangat dan dorongan supaya tak down


Tapi ada ke orang camtu sekarang ni? Kalau ada pun mungkin dalam drama tak pun satu dalam sejuta ajelah kot 😀😀


Esok Masih Ada, TV9, Beto Khusairy, Sara Ali, Uqasha Senrose

Sinopsis Telefilem Skrin TV9 Esok Masih Ada 

Telefilem Skrin TV9 Esok Masih Ada Lakonan Uqasha Senrose, Beto Kusyairy, Sara Ali

Telefilem TV9 ini mengisahkan Zulia (Uqasha Senrose) yang meminta sahabat baiknya, Khalisya (Sara Ali) untuk berkahwin dengan suaminya Hisham (Beto Kusyairy) sebagai permintaan terakhir selepas disahkan menghidap kanser tahap 2. 


Walaupun telah berkali-kali dipujuk oleh sahabatnya itu, dia yang risau tiada siapa yang boleh diharapkan dan yakin akan meninggalkan puterinya, Naomi menyebabkan dia bertindak demikian. Demi memenuhi hasratnya, Hisham akhirnya mengawini Khalisya. Dia (Zulia) juga bersetuju untuk menjalani pembedahan membuang barah dalam ususnya. Bagaimanapun, selepas selesai menjalani pembedahan, dia tidak sedarkan diri dan koma. 


Beberapa bulan kemudian, Hisham dan Khalisya telah menjalinkan rasa cinta, namun keduanya tidak pernah melupakan Zulia yang koma di hospital. Dengan kuasa dan keajaiban dari Allah, Zulia akhirnya sedar dari koma dan bebas dari kanser.  

Berita itu cukup mengembirakan Hisham, Khalisya dan juga Naomi. Bagaimanapun, Zulia sepertinya terasa tak puas hati dengan setiap perubahan yang telah berlaku. Terasa seperti haknya dirampas, sukar berdepan dengan realiti hidup bersama sahabatnya sehinggalah dia tertengok rakaman yang telah dibuat.


Haa lebih kurang camtulah ceritanya. 

Moral of the story, sabar dan jangan cepat melatah dalam setiap tindakan kita. 

Money Games | Game Duit Pupuk Minat Kanak-kanak Berniaga Pratik Kira Wang Urus Kewangan

Disember 15, 2022 Add Comment
Money Games | Game Duit Pupuk Minat Kanak-kanak Berniaga Pratik Kira Wang Urus Kewangan

Sunyi pula rumah bila budak berdua tu ikut ayah di balik Bachok. Kalau tak masa-masa camni mesti masih perang mulut lagi dengan budak berdua tu. Sorang jenis manja dan seorang lagi jenis nakal. Suka benar mengusik tapi tak tahannya lepas tu gaduh. Menangis 😩😩 

Kita pula yang stress



Money Games | Game Duit Pupuk Minat Kanak-kanak Berniaga Pratik Kira Wang Urus Kewangan

Oo..o.. terjebak juga daku dengan game ni. Korang la punya pasal, ramai-ramai share hari tu tengok apa dah jadi??  

Seronok juga main game masak-masak dalam talian camni. Ralit kita dibuatnya. Dah la tak perlu download. Buka je terus boleh main. Aplikasinya pun tak susah mana. Memang sesuai sangatlah dengan kakak yang fail bab kira duit ni.

Tapi yang ciktie suka sebenarnya ia langsung takda iklan. So, kita bolehlah main tanpa perlu nak kena tunggu dia selesai loading kan. Lagi satu, kita juga boleh buka dengan phone, tak terhad dekat komputer je. Bila-bila masa dan di mana-mana sahaja. Janji ada internet je.


Pilihan Money Games Untuk Kanak-kanak Minat Berniaga

Kalau ikutkan ada banyak kategori Money Games dalam website ni. Game duit untuk kanak-kanak belajar mengira. 


Tapi ciktie lebih tertarik dengan 3 jenis ni. Ala-ala bisnes la..buka kedai, buka cafe camtu. Kononnya nak cuba dulu sebelum pass dekat si kakak tu kakak kalau bab games ni memang laju. Last-last kita yang kusyuk main 🤭🤭 tapi takpa nanti mudahlah sikit nak bagitau dia camner nak main kan.


Pizza Cafe

Cuma perlu sediakan pizza ikut pesanan yang diterima dengan cepat dan layan pelanggan sebelum kesabaran mereka habis. Bahan-bahan semua ada cuma jika tak cukup ataupun kehabisan stok, just klik icon telefon untuk tambah stok. Resepi untuk sediakan pizza, boleh klik icon menu sebelah 'Goal' tu. Dan untuk bolehkan pelanggan awal dapatkan pesanannya, kita boleh serek pinggan kepadanya.


Game Duit Untuk Kanak-kanak, Money Games For Kids


Hehehe banyak kali juga main sebenarnya ni. Jari besar sangat kot itu yang tertekan bahan lain masa sediakan pizza tu. 


Burger Shop

Game yang ni pun best juga, lebih kurang macam Pizza Cafe juga la. Cuma bezanya kita kena sediakan burger ikut bahan yang mana dulu. Dari bawah ke atas bermula dengan meraih dulang kemudian letakkan roti seterusnya salad ataupun daging ataupun  apa-apa je. Ikut pesanan tu tapi tak boleh lambat, ia ada set masa. Kena capai target untuk ke level seterusnya.

Dan sekiranya kehabisan stok bahan, klik syiling untuk menambah stok. 


Game Duit Untuk Kanak-kanak, Money Games


Hidden Food 

ok, yang ini cari objek tersembunyi. Objek-objeknya pun cute-cute je. Sayuran dan peralatan dapur. Permainan ini memerlukan kita fokus Sambil-sambil mencari, sambil-sambil mengira. Dapatlah juga mengenal jenis-jenis sayur serta alatannya tu kan. 



Awal-awal tu mudah ajelah nak jumpa tapi bila masuk level hujung-hujung tu, berpinar jugalah nak jumpa. Objeknya bercampur aduk tapi harapkan ia bergonyang la jika kita tak jumpa tu.


So, inilah antara 3 money games pilihan ciktie. Sebenarnya banyak lagi tau game duit untuk kanak-kanak belajar mengira ni macam Treze Coins (masuk sertakan tukarkan bilangan syiling untuk dimasukkan ke dalam mesin), Treehouse Trouble (macamana nak susun box untuk stabilkan ia),  Idle Money Tree, Cash Back tapi yang itu semua tunggu si kakak pilih nak main yang mana satu.


Kesimpulan 

Secara keseluruhannya selain berseronok, Money Games ini juga sebenarnya mampu memupuk minat kanak-kanak berniaga. Mengurus kewangan, membantu mereka mengira (pratik kira duit), mengurus, memahami, lebih fokus, cuba selesaikan masalah sekali gus membantu mengasah kemahiran sediada yang diorang dimilikinya. 


Ini juga sebenarnya membantu mereka lebih memahami mata pelajaran Matematik yang diajar di sekolah. Haa jangan asyik nampak yang negatif je bila anak-anak main game ni. Kena pada tempat yang betul..hasilnya kita sendiri pun tak sangka.





Kejayaan 1st Batch Penebusan Awal Ganjaran Cuti Rehat GCR 80 Hari Tahun 2022

Disember 13, 2022 2 Comments
Kejayaan 1st Batch Penebusan Awal Ganjaran Cuti Rehat GCR 80 Hari Tahun 2022

Alhamdulillah, syukur


Kejayaan 1st Batch Penebusan Awal Ganjaran Cuti Rehat GCR 80 Hari Tahun 2022

Dengan terbalasnya wasap kita tadi. Terjawab sudah semuanya. Keenam-enam permohonan gcr yang kita urus hari tu dah sampai ke penghujung. Tampal sini siap-siap supaya jadi ingatan kemudian hari. Sekarang inipun masing-masing tengah sibuk isi permohonan gcr untuk tahun ni. Ok, payment pun dah di kreditkan ke akaun masing-masing dah 😃😃 thanks a lot kepada semua team yang terlibat terutamanya team unit persaraan *termasuk mereka yang dah bertukar keluar tu sebab banyak membantu walapun dibebani tugasan hakiki daripada awal-awal sebelum ada apa-apa sampailah semuanya selesai hari ini. Sebelum last day tutup akaun esok.


Tiada apa yang lagi seronok sebenarnya jika apa yang kita buat membuahkan hasil kan. Tak kisah la apa pun yang kita kerjakan. Terasa macam berbaloi sangat walaupun terpaksa menunggu lama satu-satu prosesnya ialah ramai yang mohon kan Sebaik je dapat info surat kelulusan JPA dah sampai ke HQ hari tu, tipulah jika kita tak tercuit kot dibuatnya sohih khabar angin yang bertiup kencang mengatakan payment tu akan dapat next years walaupun info yang kita dapat sebenarnya bukan camtu. 


Kronologi Kejayaan 1st Batch Pemberian Awal Ganjaran Cuti Rehat (GCR) 80 Hari 


Apapun tahniah buat kesemua penjawat awam yang telah berjaya memohon ganjaran cuti rehat 80 hari tahun ni. Gunalah duit ganjaran korang itu sebaiknya. Jangan pula asyik nak menjoli, berbelanja yang bukan-bukan. 

Dan pada penjawat awam yang lain, kalau teringin nak rasa juga duit ganjaran ni jangan lupa simpan cuti untuk gcr. Jangan harap nak rasa orang punya pula. Semoga kejayaan ini sedikit sebanyak memberi semangat kepada kita untuk menjadi pengguna cuti yang bijak. 





Last November This Years

November 30, 2022 7 Comments
Last November This Years

Cepatnya masa berjalan ! Dah pukul 1 lebih dah. Malasnya rasa nak bersiap masuk kerja petang ni. Cuaca kat luar pun bukan main terik lagi. Tidur sedap ni tapiii tak boleh..tak boleh. Kejap lagi dah nak kena masuk kerja. Setelah hampir 3 minggu kerja camni, agak² esok #Disember akan diteruskan camni tak? 

Seronok juga kalau diteruskan camni. Tak kisahlah walaupun haru sikit hidup ni dek perubahan kecil ni. Suasana kat office pun rilek-rilek je. Tak ramai orang kan 😃😃 so, hujung² tahun ni nak rilek je sikit.


Last November This Years

November terakhir tahun ni ! Hmm nampak gaya tak sempat nak karang panjang-panjang ni. Tengok gambar ajelah ye. Sempat nanti kita update semula.

Tapi kalau ikut ramalan cuaca, mula esok hingga 3hb ni hujan. Tapi harapnya tak lebat la. Risau juga dibuatnya air bertakung .. banjir ke. So, untuk persediaan awal, kita cuci dan jemur semua kain dulu.





Ehhh cukup dulu la. Dah lewat ni











Langkah Menguruskan Pelan Persaraan Anda

November 28, 2022 2 Comments
Langkah Menguruskan Pelan Persaraan Anda

Bestnya tengok life akak sorang tu sekarang ni. Memang jauh sangat bezanya banding masa masih dalam perkhidmatan. Asyik travel je sana sini. Seronok sangat tengok. Bertuah kan bila sudah bersara tiada komitmen lain macamtu. Itulah untungnya jika kita bijak merancang kewangan. Ehhh korang dah merancang pelan persaraan untuk masa hadapan?  Kalau belum tu, jom ketahui langkah menguruskan pelan persaraan agar hidup kita lebih terjamin.


Pelan persaraan, persaraan berhemah, menabung konsisten setiap bulan, Langkah Menguruskan Pelan Persaraan Anda, Takaful Ikhlas, simpanan, kewangan,


Pelan Persaraan Berhemah

Sekarang ini nampaknya ramai yang dah mula bersedia untuk merancang pelan persaraan pada masa yang akan datang. Ada yang sudah mula menyimpan, ada yang mengkaji semula pelan awal dan ada juga yang menambah wang simpanan! 

Namun, masih terdapat ramai orang yang tidak tahu cara untuk bermula merancang. Hal ini amatlah penting atas kerana ia akan menentukan kehidupan kita setelah meningkat usia nanti. Oleh itu, terdapat pelbagai langkah yang boleh kita ikuti untuk pelan persaraan anda, teruskan membaca untuk mengetahuinya.


Langkah Menguruskan Pelan Persaraan Anda

Menabung setiap bulan dengan konsisten

Kebanyakan orang mengeluh kerana selalu gagal untuk menabung. Kita seharusnya berdisiplin dengan menyimpan wang secara konsisten setiap bulan. Apabila kita sudah terbiasa menyimpan, secara tidak langsung ia memupuk amalan menabung dan menjadi tabiat dalam diri kita. 

Sebulan tak menyimpan terasa semacam sangat. Percayalah, tabiat ini pasti akan membantu kita selepas kita bersara nanti.


Mulakan dari sekarang

Mulakan dari sekarang ! Janganlah nak tunggu apabila hendak bersara baru mula menyimpan. Kita boleh memulainya dari sekarang. Lebih awal kita mula, lebih banyak yang boleh kita simpan, walaupun dengan jumlah yang kecil. Apa orang kata sikit-sikit lama-lama jadi bukit. 

Bukan itu aje, kita juga boleh melabur agar ia boleh berkembang dan menjana pulangan yang lebih tinggi dalam jangka masa yang panjang. 


Utamakan pelan persaraan 

Ramai yang terlepas pandang akan perancangan persaraan atas komitmen-komitmen lain antaranya, beli rumah ataupun simpanan melanjutkan pelajaran untuk anak-anak. 


Tujuan utama pelan persaraan ini sebenarnya untuk membuat pelan simpanan agar kita dapat mengumpul dana yang mencukupi untuk kegunaan kita setelah bersara nanti. Kiranya macam simpanan persaraan hari tua la macam kwsp.

Mampu mengekalkan gaya hidup serta bebas daripada kekangan kewangan semestinya menjadi impian setiap orang setelah bersara. Kehilangan sumber pendapatan bulanan yang stabil sedikit sebanyak membimbangkan untuk menjamin keselesaan hidup kita setelah bersara. Oleh itu, utamakan persaraan agar kita dapat membantu memudahkan  pengurusan kewangan apabila sudah tua nanti. Hal ini tidaklah sesukar mana sebenarnya cuma kita kena berdisiplin untuk melakukannya. 


Kesimpulan

So, sudah tiba masanya untuk kita mengkaji semula pelan persaraan kita. Walaupun waktu persaraan kita masih jauh, jangan lupa untuk ikuti langkah-langkah ini untuk persediaan kita mengharungi zaman persaraan kita kelak. Rancanglah pelan persaraan anda berhemah, dengan matlamat yang betul kita pasti akan dapat hidup dengan selesa dan tenang bersama keluarga setelah bersara nanti.


Selain itu, jangan lupa untuk mendaftar pelan simpanan dengan Takaful IKHLAS sekarang! Takaful Ikhlas sedia membantu. Layari laman web https://www.takaful-ikhlas.com.my/category/saving untuk ketahui dengan lebih lanjut.



4 Tips Pengurusan Kewangan Untuk Yang Baru Bekerja

November 26, 2022 Add Comment
4 Tips Pengurusan Kewangan Untuk Yang Baru Bekerja

Terasa boros? Risau simpanan yang tidak mencukupi kerana perbelanjaan harian? Adoii siapa yang tak risau kan. Dah la sekarang ni semua harga naik. Terlebih perbelanjaan sikit, memang sabar ajelah nak tunggu gaji bulan seterusnya. Tapi jangan risau ciktie ada cara dan tips menyimpan duit. Jom ketahui cara-cara & tips menyimpan duit dengan mudah bagi yang baru bekerja. 


Seperti biasa, setiap kali menerima duit gaji semestinya komitmen-komitmen penting akan cuba diselesaikan terlebih dahulu antaranya seperti bayaran rumah, kereta, makanan dan duit belanja untuk keluarga. Wang balance yang selebihnya memang cukup-cukup makan ajalah untuk bulan yang seterusnya. Ini betul-betul menyebabkan duit perbelanjaan kita yang tidak mencukupi.


Tips Kewangan, Pengurusan Kewangan, Kewangan Tips, simpan duit


Tips Kewangan, Pengurusan Kewangan, Kewangan Tips, simpan duit

Tapi jangan risau, dengan cara pengurusan kewangan yang betul kita pasti pasti dapat menguruskan perbelanjaan bulanan dengan bijak. Hanya memerlukan disiplin dan cara yang betul je. Antara cara untuk menguruskan perbelanjaan adalah :


4 Tips Pengurusan Kewangan Untuk Yang Baru Bekerja

Menyimpan baru belanja

Setelah menerima duit gaji, pastikan kita asingkan duit simpanan dengan segera sebelum kita membelanjakannya. Dengan cara ini, kita dapat mengurangkan kos perbelanjaan dengan had limit yang tertentu. 


Berbelanja tidak melebihi kemampuan

Ramai di kalangan kita yang memandang remeh tentang hal ini. Namun, kita haruslah sentiasa ingat untuk berbelanja sekadar yang mampu. Perbezaan antara keperluan dan kemahuan mestilah diutamakan. Bak kata pepatah “ukur baju di badan sendiri”. 



Simpan lebihan pendapatan

Apabila kita mempunyai wang lebihan daripada duit gaji, hendaklah kita menyimpan untuk masa yang akan datang. Contohnya, duit lebihan bulan ini boleh dibawa ke bulan yang akan datang untuk hal-hal yang tertentu. Namun, lebih baik untuk duit tersebut dimasukkan ke dalam tabung simpanan. 


Kawal risiko dengan pelan Takaful

Untuk tips yang ini, banyak kebanyakan orang yang terlepas pandang atas segala kebarangkalian yang mungkin terjadi baik pada diri sendiri atau keluarga. Sekiranya berlaku musibah yang menyebabkan kita terpaksa berhenti kerja, sudah semestinya pendapatan kita akan terjejas. Oleh itu, jangan lupa untuk sertai pelan takaful yang bersesuaian dengan keperluan kita untuk melindungi diri dan keluarga.


Kesimpulan

Mudah aje kan? Cara pengurusan kewangan tidaklah sesukar yang disangka jika kita berdisiplin. Dengan cara pengurusan kewangan yang betul, kita tidak perlu risau lagi dengan masalah-masalah yang akan ditimpa kerana kita bersedia untuk menyelesaikannya. 


Jangan lupa untuk mendaftar takaful simpanan dengan Takaful IKHLAS sebagai persiapan kesejahteraan diri dan keluarga kita. Layari https://www.takaful-ikhlas.com.my/category/saving  untuk ketahui tentang pelan tersebut! 




Giveaway Sweet December By Syazni Rahim Blog

November 17, 2022 3 Comments
Giveaway Sweet December By Syazni Rahim Blog

Dah lama sangat rasanya tak join giveaway ni. Untuk tahun ni tak pasti ada ke tak. Tapi yang pasti kali ni kita nak la. Syarat dia pun mudah sangat. So, tak payah nak tunggu lama-lama jom kita support segement ni.


Giveaway Sweet December By Syazni Rahim Blog


3 pemenang akan dipilih secara undian rawak, dan akan menerima

- 1 kotak misteri! 

- Backlink dalam setiap entry yang akan SR post sepanjang bulan Disember 2022 ini!


So, tunggu apa lagi. Nak join klik banner atas tu ye ..


Asal Hujan Air Bertakung Isu Sama Setiap Tahun

November 15, 2022 4 Comments
Asal Hujan Air Bertakung Isu Sama Setiap Tahun

Alhamdulillah, keluar pun sinar mentari hari ni. Dapatlah jemur bantal, toto, selimut tu. Tiadalah sejuk sangat tidur malam nanti. Kain pun banyak yang dah kering. Tinggal karpet ajelah yang tak sempat nak cuci lagi ni. 


Asal Hujan Air Bertakung Isu Sama Setiap Tahun

2/3 hari dah hujan, belakang ni pun dah banyak kali air bertakung. Nasib baik kali ni airnya cepat mengalir turun kalau tak memang harulah. Macam 2/3 hari yang lepas. Baru semalaman hujan, dah bertakung air tepi belakang ni. Memang kalau dibuatnya sehari semalam memang lagi haru, langsung dah tak boleh lalu. Orang lain memanglah tak risau, laluan diorang masih ada. Kita yang memang yang dekat sini ni. Nak tak nak terpaksalah hadap.



Bukan nak merungut ataupun apa cumanya agak terkilan sikit la. Benda yang sama saban tahun nak kena hadapi. Mungkin disebabkan kami ni semua perempuan, kaum yang kuat. Jadi apalah sangat orang nak ambil tahu kan. Apa orang kata, dari ambil tahu masalah kami dekat sini lebih baik ambil tahu benda yang pastinya akan lebih menguntungkan.


Isu sama setiap tahun 

Gara-gara air bertakung hampir berbulan jugalah tak sihat hari tu. Terpaksa kuatkan semangat dan nekad dengan my sis yang tengah pegnant masa tu. Hujan-hujan pun redha ajelah buat alur air sendiri aka pederas air tengah-tengah jalan tu. Ialah dah terkepung air di tengah-tengah ni. Laluan ni manalah ada longkang besar. Harapkan parit sebelah sana ajelah. Siapa lagi nak tolong kalau tak buat sendiri kan. Jangankan nak tolong, orang nak tengok pun tak. Jenguk lagilah jauh.


Tapi yang musykil bila jalan ni dah ok, air pun dah jarang nak bertakung pandai pula masing-masing guna laluan ikut sini. Bukan setakat motor, kereta je lalu.. siap masuk lori lagi. Jahanam alur air kita tu, dari kecil air boleh mengalir terus berlubang. Tak mustahil tayar kereta pun boleh tersangkut dekat sini. Belum masuk dahan pokok gajus tu. Patah giut tau. Masa nak lalu tu tak fikir ke benda orang ? Main jalan je 


Boleh ke tinggikan jalan 

Terfikir jugalah kita ni, sememangnya jalan belakang ni memang tak layak ditinggikan ke?? Asal hujan je bertakung..belum lagi masuk musim terkujuh. Dah sah-sah tak boleh masuk. Tenggelam terus tengah-tengah ni. Ialah dulu kan kawasan ni kawasan bendang kan. Macam tahun lepas, semalaman baru hujan lebat, penuh semua dengan air. Jenuh fikir macamana nak keluarkan si hitam yang memang dah parking dekat belakang ni. Nak tak nak terpaksa juga redah air yang makin meninggi tu. Tapi tak boleh nak salahkan sesiapa la. Syok sangat tidur sampai tak sedar air dah penuh malam tu.


Tapi kalau boleh tinggikan tu..teringin jugalah nak mohon kan








Kadang-kadang cemburu juga dengan tempat officemate. Ada je bantuan yang diterima. Sebenarnya bukan kadang-kadang la tapi memang jealous dah. Wakil tempat dia tu take care sangat dengan penduduk diorang kat situ. Tak kiralah dari mana-mana parti, pembangkang ke kerajaan sama-sama membantu hulurkan bantuan sama rata. So, merasalah bantuan yang sepatutnya diorang dapat kan. Kita hmmm tengok ajelah. Lepas dia tu..dia tu ajelah yang dapat. Nak buat macamana pemilihannya camtu kot kan. 


Tapi rasanya mesti tempat korang tak camni kan ..



Pilihan Hotel Mewah Di Kuala Lumpur Dengan Harga Berpatutan

November 02, 2022 2 Comments
Pilihan Hotel Mewah Di Kuala Lumpur Dengan Harga Berpatutan

Di Kuala Lumpur, terdapat banyak pilihan hotel terbaik yang anda boleh cuba dengan harga yang berpatutan. Sekali sekala bolehlah anda merasa pengalaman menginap di hotel mewah. Sudah pasti ia akan memberikan anda pengalaman bercuti yang luar biasa. 


Oleh itu, berikut kami kongsikan pilihan hotel mewah yang terbaik di Kuala Lumpur dengan harga yang berpatutan untuk anda pertimbangkan. Tunggu apalagi, jom baca!


Pilihan Hotel Mewah Di Kuala Lumpur Dengan Harga Berpatutan

1. DoubleTree by Hilton Hotel Kuala Lumpur

DoubleTree KL adalah merupakan salah satu hotel yang cukup terkenal di Kuala Lumpur. Hotel ini terletak betul-betul di Menara Intermark dan bersambung dengan pusat beli belah. 


Kemudahan yang disediakan cukup lengkap bagi memastikan keselesaan pengunjungnya terjamin. Terdapat beberapa jenis pakej bilik yang ditawarkan termasuklah bilik dengan pemandangan Menara Berkembar Petronas.


DoubleTree by Hilton Hotel Kuala Lumpur


Bukan sahaja kemudahan yang lengkap, servis perkhidmatan dan layanan yang diberikan kepada setiap tetamu juga sangat istimewa dengan layanan bertaraf antarabangsa.  Memang terbaik!

2. Dorsett Kuala Lumpur

Terletak di lokasi yang menjadi tumpuan ramai, Dorsett Kuala Lumpur menawarkan anda penginapan bertaraf 5 bintang dengan harga yang berpatutan. Setiap unit bilik di hotel ini dihiasi dengan dekorasi moden dan nampak mewah. 


Dorsett Kuala Lumpur


Selain kemudahan dalam bilik, hotel ini juga lengkap dengan pelbagai jenis kemudahan lain seperti kolam renang, pusat kecergasan, restoran in-house dan sebagainya.  Anda juga boleh mendapatkan servis kereta limousine untuk membawa anda ke tempat yang anda ingin tuju. Memang wow sangat!


3. Pullman Kuala Lumpur City Centre Hotel & Residence

Pullman Kuala Lumpur Hotel & Residence juga adalah merupakan hotel yang sering menjadi pilihan ramai kerana fasiliti dan servisnya dijamin terbaik. Hotel mewah dengan harga berpatutan ini terletak berdekatan dengan pusat beli-belah terkemuka, Pavillion. 


Hotel ini turut menyediakan bilik mainan kanak-kanak yang dikenali sebagai The Zone. Jadi anda tak perlu risau, anak anda tidak akan merasa bosan selama menginap disini. Terdapat 5 pilihan restoran yang ada di hotel ini dengan berpuluh-puluh variasi makanan yang anda boleh pilih. 

4. Concorde Hotel Kuala Lumpur

Concorde Hotel Kuala Lumpur sering menjadi tumpuan terutamanya buat individu yang mempunyai urusan kerja. Hotel ini juga menawarkan keseronokan untuk anda bercuti bersama keluarga. Kemudahan dan servis yang diberikan memang terbaik, tak perlu anda ragukan lagi. 


Di hotel ini juga terdapat ruangan dan barisan kedai yang menyediakan perkhidmatan seperti spa, salon, kedai serbaneka dan juga kedai menjual pakaian. 


Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Kesemua hotel yang disenaraikan di atas terletak di lokasi yang strategik dan membolehkan anda untuk akses ke tempat-tempat menarik yang ada di sekitar Kuala Lumpur dengan mudah. Antara tempat menarik yang anda boleh kunjungi adalah seperti berikut:


  1. Menara Berkembar Petronas: Menara ini adalah merupakan bangunan pencakar langit yang menjadi salah satu bangunan tertinggi di dunia dengan reka bentuk yang menarik dan unik.


  1. Aquaria KLCC: Terletak di bangunan KLCC, ia menawarkan anda pengalaman berinteraksi dengan pelbagai hidupan marin. Di oceanarium ini, anda boleh melihat variasi jenis hidupan marin dengan melalui terowong lutsinar. 


  1. Petrosains: Petrosains adalah salah satu tempat terbaik untuk anda bawa anak-anak bagi mendedahkan dunia sains kepada mereka. Di sini, anak-anak anda boleh merasai pengalaman belajar sains dengan penuh keseronokan. 


  1. Sky Bridge KLCC: Jambatan atau SkyBridge KLCC ini membolehkan anda merasai pengalaman berada di jambatan penghubung Menara Berkembar Petronas KLCC yang terletak di tingkat 41 & 42. Kemudian, anda boleh  naik ke tingkat 86 untuk ke observation deck bagi melihat pemandangan bandaraya Kuala Lumpur. 


  1. Taman Tema Sunway Lagoon: Sunway Lagoon merupakan taman tema air yang dilengkapi dengan pelbagai jenis permainan dan juga kawasan rekreasi khusus untuk aktiviti keluarga.



Untuk merasai pengalaman menginap di hotel mewah sekitar Kuala Lumpur, anda boleh buat tempahan melalui Traveloka dan nikmati pengalaman percutian terbaik anda. Untuk mendapatkan tawaran hebat, jangan lupa buat tempahan awal okay!

Semak Lokasi Mengundi

Oktober 30, 2022 3 Comments
Semak Lokasi Mengundi

Semak Lokasi Mengundi | Ok, dah tahu dah lokasi mengundi PRU 15 tu nanti. Masih lokasi yang sama pada PRU 14 yang lalu. Cuma adakah masih sorang lagi menbuang undi dekat sana?? Itu tak confirm lagi. Nak kena semak, check untuk orang lain juga ni.


Ehhh korang pun tak semak lagi ke?? Ooo.. tak tau tersenarai atau tak dalam senarai yang layak mengundi. Ok-ok tak pe. Korang boleh semak dekat >> SINI << Pastikan maklumat betul ye



Semak Lokasi Mengundi

Cara semak lokasi mengundi 

Klik pautan ini https://mysprsemak.spr.gov.my/

Semak Lokasi Mengundi

Pilih Semak Daftar Pemilih

Masukkan no.kad pengenalan & Captcha

Semak Lokasi Mengundi

Paparan maklumat akan dipaparkan


Semak lokasi yang dipaparkan dengan lokasi di pdf untuk mengetahui lokasi tempat tersebut.



Semak Lokasi Mengundi Mengikut Dun


Sebelum tibanya hari mengundi 19 November 2022 tu, macam biasa ada beberapa perkara yang perlu diambilkira dan dikemaskini. Nanti tiadalah haru biru dan kalut bagai bila menjelang hari tu.

Pastikan dokumen diri dibawa bersama semasa mengundi aka menbuang undi. 

Kenapa membuang undi ye ?? Siapa ada jawapan..jawab²


Benda yang paling penting bila PRU ni, pastikan kita kenalpasti siapa calon yang akan berkhidmat di kawasan kita tu. Takdelah menyesal dikemudian hari. Nak tunggu 5 tahun pula tu nak mengubah bukan satu jangkamasa yang pendek. Boleh tungang terbalik jugalah kan. Jadi buatlah pilihan dengan bijak.


Oklah nak sambung semak lokasi mengundi kejap ye.


Update **

Ehhh ehhhh sekarang auto ia keluar lokasi tempat kita mengundi tau ! Guna phone je taak perlu nak cari-cari dah lokasi dekat pdf tu. 

Klik https://mysprsemak.spr.gov.my/ kemudian pilih Semak Daftar Pemilih 

Tak pun direct pilih Semak Daftar Pemilih


PRU 15, Semak Lokasi Mengundi, Tempat Mengundi




Best Water Pump Review Malaysia

Oktober 19, 2022 1 Comment
Best Water Pump Review Malaysia
Have you experience low water pressure at your own home in Malaysia? Over the years, this is a common occurrence but especially prominent for those residents which are living in an older landed property. It is inevitable facing low water pressure can be very frustrating and dreadful when you just want to take a warm shower after a long day of work. 


In turn, this can even lower the standards of living and damper your mood. However, this low-pressure issue can be easily overcome by installing high quality water pumps to improve the existing water pressure of your house. As a brief introduction, a water pump is an electromechanical device which acts as a hydraulic system to improve the water pressure through the piping.


Grundfos CM3-4PT,Panasonic A-130JACK,Grundfos Uni-E CM3-5


Lucky for you, we have got you covered by reviewing some of the best water pumps which are available in the market for you to consider before purchasing a water pump.


Best Water Pump Review Malaysia

Grundfos CM3-4PT Automatic Home Pressure Booster Water Pump

In looking for the best water pump in Malaysia, there’s one brand that is impossible to miss out which is Grundfos which is known for manufacturing high-quality water pumps for residential and commercial settings over the past 5 decades. Today, we would focus on a water pump suited for residential purposes which is the Grundfos CM3-4PT which is an incredibly reliable and durable pump.


Furthermore, this water is equipped with a pressure tank which would assist in smoothing the water flow. This water pump is invented to release about half of its water capacity into the pneumatic tank to increase the water pressure without relying on switching on the pump. So, this further enhance a smooth flow of water when you are using it.


Besides this, this water pump is capable of achieving a water pressure which is approximately between 18-38 PSI at 500W of power. This water pump has a built-in sensor which could automatically switch off if it senses a drastic water pressure difference which makes it super convenient to use.


However, this particular water pump is quite high maintenance because you would require to service it twice or once a year depending on your usage. Regardless, frequent maintenance has its advantages as well because it ensures high-pressure to be delivered to you every single time.


Panasonic A-130JACK Auto Water Pump

If you looking for a budget-friendly option, look no further because this energy-saving water pump is just for you. This water pump may seem very small in size but it saves space and economical because it only uses a maximum of 125W for your entire household.


Panasonic has been a household brand for a wide range of electrical devices which includes water pump for many decades. Hence, we shall introduce you the A-130JACK Auto Water Pump model which is easy to install and very user-friendly.


This water pump is equipped with impeller and a brass case cover which acts as an additional layer of protection against high temperatures and friction. This water pump also comes with a safety feature which is the thermal protector which can go up to 130 degrees Celsius to prevent any unwanted overheating. As such, this enhanced the durability and extend the lifespan of the water pump. 


However, this water pump is not waterproof and must be kept away from direct sunlight. For this particular reason, this water pump is more suitable to be use indoors rather than outdoors.


Grundfos Uni-E CM3-5 Automatic Variable Speed Booster Pressure Water Pump

If you are searching for a water pump that you can control the water pressure, then this Grundfos Uni-E CM3-5 may be for you because it comes with automatic variable speed booster. 


Furthermore, this water pump is equipped with an inverter motor which allows you to gain full access of the water pressure up to approximately 2.5 bar via their settings. This level of water pressure is safe and optimum which would prevent any premature pipe leaking issues. 


The automatic variable speed booster also functions by eliminating any possible water hammering that may cause any unfavourable surge of water pressure. This water pump also comes with safety mechanisms such as the in-built automatic start or stop function. As such, we can assure you this water pump is energy-saving, reliable and durable for your daily usage.


However, the downside of this water pump is that it may not conducive for a big family because it is only able to channel to 2-3 outlets of showerhead at a given point of time.


Betul Ke ReLY Aplikasi Kelas Online Terbaik No.1 Di Malaysia

Oktober 09, 2022 4 Comments
Betul Ke ReLY Aplikasi Kelas Online Terbaik No.1 Di Malaysia

Pertama kali sebenarnya dengar nama aplikasi pembelajaran kelas online ReLY ini. Sehari dua ini ianya asyik lalu-lalang aje dekat wall media sosial kita tu. Mula-mula tu takdelah faham sangat tapi bila di tengok betul-betul tu barulah tahu apa ke benda sebenarnya Aplikasi ReLY ni.


ReLY Education Is Life


Rupanya Rely merupakan aplikasi pembelajaran online (education) untuk murid-murid tahap 1 dan 2, iaitu darjah 3, 4, 5 dan 6. Ok juga kalau budak fatma tu boleh ikuti kelas ni. Mungkin boleh tambahkan pemahaman belajar dia. 

Walaupun online tapi kualitinya standard dengan pembelajaran secara bersemuka. 

ReLY Aplikasi Kelas Online Terbaik, Education, Rely, Rely Aplikasi,

Betul la ReLY Aplikasi Kelas Online Terbaik No.1 Malaysia

Kesian juga budak-budak sekarang ni. Sesi persekolahan diorang padat sangat, dari pagi sampailah ke petang. Ciktie yang tengok je pun rasa dah penat. Tapi memang faham sangatlah kenapa sesinya itu terus disambung macam tu. Kita dulu pun pernah sekolah kan ? Nyata-nyata kalau dah sampai rumah memang kirim salam ajelah nak pergi semula tu.

Apa Kaitan Fly High Education Centre dengan ReLY Aplikasi Kelas Online Terbaik

Berbalik kepada ReLY Aplikasi Kelas Online ni. Kalau nak tahu aplikasi ini sebelum ni lebih dikenali dengan 'kelas online' atau basa mudahnya tusyen online. Ianya merupakan inisiatif yang diperkenalkan oleh Syarikat Fly High Education Centre (FHEC), syarikat terawal mengadakan kelas online (pembelajaran atas talian) iaitu dalam bulan Feb 2020 berikutan sesi persekolahan secara bersemuka tidak dapat dibuat disebabkan Covid-19.


Daripada kelas online ia telah dinaiktaraf ke aplikasi dan telah dilancarkan secara rasminya pada 07 September 2022 di Hotel DePalma Shah Alam. Kelasnya pun dah bermula awal bulan Oktober baru ini. 


Apa yang menariknya ReLY - Aplikasi Pembelajaran Kelas Online Terbaik ?

Kenapa ReLYedu - Aplikasi Pembelajaran Kelas Online jadi pilihan dan sebutan ??

  • Terdiri daripada barisan tenaga pengajar berpengalaman
  • Suasana pembelajaran yang kondusif, sesuai dengan peredaran masa (secara live dan rakaman diberikan secara percuma)
  • Boleh akses di mana-mana sahaja, ikut kesesuaian masa pelajar (cuti sekolah pun boleh)
  • Boleh pilih subjek dan cikgu 
  • Maklumat dan info terkini menepati silibus KPM dan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD)
  • Nota serta soalan boleh dimuatturun bila-bila masa
  • Komimen pihak pengurusan, respon segera


Dengan memiliki barisan pengurusan yang komited, ditambah pula dengan barisan penasihat yang juga merupakan tenaga pengajar utama, ciktie yakin ReLY mampu mencapai sasarannya menjadi satu-satunya aplikasi pembelajaran atas talian no.1 Malaysia. 

Bukan calang-calang barisan penasihat akademik dia orang ni tau, terdiri daripada guru-guru cemerlang (role model), tenaga pengajar tv, guru didik, penulis serta penganalisis soalan popular upsr, penceramah dan mempunyai kepakaran dalam subjek masing-masing tu.


4 subjek yang ditawarkan :

  • Bahasa Malaysia
  • Bahasa Inggeris
  • Sains
  • Matematik

Untuk mewujudkan lebih pemahaman murid-murid, ReLY Aplikasi Kelas Online Terbaik ataupun RelyEdu menawarkan 3 pakej pembelajaran iaitu pakej mampu milik, fokus dan juga icon guru.

KONTES SEO : ReLY – Aplikasi Pembelajaran Online Terbaik, Rely, Aplikasi Rely, Kontes SEO, Pembelajaran Rely, realy, aplikasi pembelajaran

KONTES SEO : ReLY – Aplikasi Pembelajaran Online Terbaik 

Ok, sebenarnya sekarang ni Fly High Education Centre dengan kerjasasama ReLY sedang menganjurkan kontes SEO. Seo faham-faham ajelah ye. Ciktie pun last minit join ni, 11.59 kejap lagi dah close dah. Kalau ikutkan syaratnya mudah je nak join tapi dah hujung-hujung juga dapat info. Kita try ajelah.

KONTES SEO : ReLY, Rely, Aplikasi Rely, Kontes, SEO

Hadiah

Tempat PERTAMA – RM500 (X1)

Tempat KEDUA – RM400 (X1) 

Tempat KETIGA – RM300 (X1) 

Tempat KEEMPAT sehingga SEPULUH: 100 (X7)


Untuk info lanjut, korang boleh layari Www.relyedu.com ataupun www.flyhighedu.com.my 



ReLY Aplikasi Kelas Online Terbaik, KONTES SEO ReLY, SEO, ReLYEDU






My Ping in TotalPing.com