Cara Mudah Tukar Duit Raya Di Mesin ATM

April 25, 2022 5 Comments
Cara Mudah Tukar Duit Raya Di Mesin ATM

Alhamdulillah, dapat dah duit raya tahun ni. Nasib baik sempat bagitau member minggu lepas kalau tak hmm terpaksalah masuk baris beratur panjang juga. Tak seperti tahun lepas, tahun ni kita dapat semua duit baru..cumanya belum semuanya diterima lagi. Baru separuh..in shaa Allah, separuh lagi minggu ini. Duit dekat bank tak cukup. Tapi tak pa..janji dapat kan.



Cara Baru Dan Mudah Tukar Duit Raya 

Siapa yang masih belum tukar duit raya tu boleh cuba tukarkan dekat mesin ATM  !! Setakat ini Maybank dan Ambank je kita tahu sediakan mesin ATM khas untuk tukar duit. Bank lain kita tak berapa pasti lagi dah boleh tukar melalui mesin atm ataupun belum. Tapi dekat Kelantan ni maybank ada 2 tempat khas boleh tukar duit melalui mesin atm. 1 dekat Kubang Kerian dan 1 lagi dekat KB. Dekat Kubang Kerian tu boleh tukar duit Rm10 dan Rm50 je. KB cuma Rm10. Lain-lain nilai memang takda tapi kalau tukar dekat kaunter mungkin boleh.


Sekarang ini semua terhad ! Begitu jugalah dengan sampul duit raya aka angpau raya tu. Ada rezeki, korang akan dapatlah masa minta dekat kaunter tu. Kita pun dapat 1peket je ni.


Untuk tahu 》》Tarikh Tukar Duit Raya *update


Cara Mudah Tukar Duit Raya Di Mesin ATM

Tak perlu dah bersesak-sesak beratur panjang ke kaunter. Orang bank pun tiadalah pening kepala sangat melayan kerenah kita yang macam-macam kan 😅😅 kalau ada cara mudah kenapa kita masih lagi nak guna cara lama yang dah sah-sah akan memenatkan dan menyusahkan kita. 

Tapi lainlah kalau kita tiada pilihan kan.


Cara Mudah Tukar Duit

Cara ini khas untuk sesiapa yang nak tukar duit bernilai Rm10, Rm20 dan Rm50 aje lah. Lain-lain nilai kena melalui kaunter. Tapi sekurang-kurangnya tiadalah kita semua perlu bersesak-sesak masuk kaunter kan.

Ianya boleh dibuat mulai 21 April sehingga 04 Mei 2022 ! Terhad untuk rm300 je tau.


Cara Tukar duit raya Maybank 

Cara tukar Duit Raya Di Mesin ATM Maybank

  • Pergi ke Cawangan Maybank Terpilih sahaja.
  • Pastikan mesin ATM itu ada sign kat atas ia tu. Tertera ayat "Dapatkan wang kertas RM10 di mesin ini" untuk membolehkan kita tukar duit raya.
  • Masukkan kad ATM dan nombor pin.
  • Seterusnya, pilih Pengeluaran Tunai dan pilih atau masukkan jumlah wang segera yang dikehendaki (maksimum RM300) 

  • Ambil kad atm dan tunggu duit bernilai RM10*baru keluar dari mesin.

Mudah kan !


Senarai Lokasi Tukar Duit Melalui Mesin ATM Maybank

Harus diingatkan bukan semua mesin ATM Maybank dikhaskan untuk tukar duit raya tau. Yang mana dikhaskan khusus je yang ada. Yang tak ada tu korang boleh tukarkan dekat kaunter. 

Sebelum tu, siapa yang nak tukar duit raya dekat kaunter tu jangan lupa isi siap-siap nilai wang yang nak ditukar dekat borang yang disediakan tu. 


Lokasi Tukar Duit Raya Maybank
Lokasi Tukar Duit Raya Maybank
Lokasi Tukar Duit Raya Maybank


Tarikh Tukar Duit Raya *akan dikemaskini 

Maybank - 21 April 2022

Ambank - 20 April 2022

Bank Rakyat - Dah boleh tukar

Cimb Bank - 

Public Bank - Dah boleh tukar

BSN - 

Bank Islam - Dah boleh tukar


Cara tukar Duit Raya Di Mesin ATM AmBank

Tukar Duit Raya AmBank Melalui Mesin ATM

Juga terhad pada lokasi terpilih sahaja ! Bukan semua yer. Transaksi pengeluaran untuk pertukaran wang bernilai Rm10 je. Terhad untuk Rm300 je tau. Lain-lain nilai boleh direct melalui kaunter. 

Pertukaran boleh dibuat pada 20 April hingga 06 Mei 2022


Senarai Lokasi Tukar Duit Melalui Mesin ATM AmBank 

Lokasi Tukar Duit Raya AmBank



Bayar Zakat Fitrah | Bersemuka atau Online

April 17, 2022 2 Comments
Bayar Zakat Fitrah | Bersemuka atau Online

Selesai dah !! Alhamdulillah, mudah dan cepat aje bayar secara online ni. Resit pun dah dapat ! Sebelum ni konpius juga nak bayar secara online tapi selepas dah dengar penjelasan semua tu. Kita proceed ajelah..bayar secara online direct dekat website yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri. 

Kalau bersemuka pun, kita memang dinasihatkan untuk membuat pembayaran zakat fitrah kepada amil (pengutip zakat) yang dilantik, mempunyai kad kuasa dan resit pembayaran yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam.


Tapi betullah orang kata walaupun bayar secara online, cepat dan mudah tetapi kalau bayar secara bersemuka ianya lebih memuas hati kan


Bayar Zakat Fitrah | Bersemuka atau Online 

Boleh ke bayar zakat fitrah online ??

Mana lagi ok, online atau semuka

Tapi sah ke bayar zakat fitrah online ?

Kalau bersemuka memang kena salam atau akad dulu baru niat kan?

Aishhh macam-macamlah kita fikir kan..ialah benda tak biasa.

Zakat Fitrah


Zakat Fitrah | Waktu Sesuai Bayar Zakat Fitrah

Zakat fitrah merupakan zakat yang diwajibkan ke atas muslim lelaki ataupun perempuan dalam bulan ramadan.

Jadi ianya boleh dibayar sepanjang bulan Ramadan hingga sebelum selesai Solat Sunat 1 Syawal. Kalau dah selepas itu, ianya dah dikira sedekah dah.

Sunatsepanjang bulan ramadan

Wajib - terbenam matahari akhir ramadan sehingga terbit matahari 1 syawal

Afdal - sebelum solat sunat hari raya


Siapa Wajib Bayar 

  • Orang yang memberi nafkah (suami, bapa, datuk) yang menanggung perbelanjaan dan urusan memberi nafkah keluarga. 
  • Anak yang lahir sebelum terbenam matahari akhir ramadan. Tetapi jika lahir selepas itu (tidak wajib).
  • Orang yang hidup sampai ke waktu wajib (terbenam matahari terakhir ramadan) walaupun seketika. Tetapi jika meninggal sebelum waktu wajib (matahari terbenam akhir ramadan) tidak wajib bayar zakat fitrah.


Jom Bayar Zakat Fitrah 

Tempat | Dimana lebih afdal bayar 

Tempat kita beroleh sumber rezeki ! Tempat tinggal atau dimana-mana saja kita berada. Pendek kata boleh aje bayar dekat mana-mana, tinggal di Kuala Lumpur nak bayar dekat Kelantan pun boleh cumanya lebih baik (lebih afdal) tempat kita bermukin. Tempat kita beroleh sumber rezeki ataupun tempat kita diami. 


Kadar Zakat Mengikut Negeri 

Untuk Negeri Kelantan, Rm7 / Rm14 / Rm21 ! 

Kalau ikutkan berapa kadar yang sepatutnya dibayar itu bergantung kepada harga jenis beras yang kita beli dan yang kita makan. Kalau kita beli dan makan menggunakan beras yang mahal seperti basmati maka kadar bayarannya pun mahal sedikit la berbanding beras tempatan kan 😅


Kadar Bayaran Zakat Fitrah 2022 Mengikut Negeri

Perlis Rm7.00 

Kedah Rm7.00 / Rm14 / Rm21 

Pulau Pinang Rm7.00 / Rm13 / Rm20

Perak Rm7.00 / Rm14 / Rm21 

Selangor Rm7.00 / Rm14 / Rm21 

Negeri Sembilan Rm7.00 

Melaka Rm7 / Rm14 

Johor Rm7.00 / Rm10 

Pahang Rm7.00 

Terengganu Rm7.00 

Kelantan Rm7 / Rm14 / Rm21 

Sarawak Rm7.00 

Sabah Rm7.00 

Wilayah Persekutuan/ Kuala Lumpur/ Putrajaya/ Labuan Rm5 / Rm7 / Rm14


Cara Pembayaran | Bersemuka atau bayar online

Mana lagi afdal bayar secara bersemuka atau secara online ?

Sebenarnya mana-mana kaedah pun boleh. Janji bayar !! Tak kisahlah nak bayar secara bersemuka dekat kaunter ataupunn dengan amil yang dilantik ataupun nak bayar secara online atas talian. Sebab kedua-duanya sah (ada niat)


Website Zakat Fitrah Mengikut Negeri

Selain link website ( portal bayar zakat ), zakat fitrah juga boleh dibayar online menggunakan JomPay, Maybank, MyEG, MAE, E-wallet ataupun TnGO.

Cumanya untuk Negeri Sarawak, sehingga hari ini kita tak jumpa link portalnya. Tapi kalau korang tahu nanti bagitau ye. 


Link bayaran zakat fitrah online untuk setiap negeri di Malaysia

Selangor : https://fpx.zakatselangor.com.my/ 

Wilayah Persekutuan : fitrah.zakat.com.my 

Kedah : jom.zakatkedah.com.my/kirazakat/kz_fitrah.php 

Perlis : maips.gov.my/pwa/fpx/fpxMain.php 

Penang : http://www.zakatpenang.com/jompay/

Kelantan : zakat.e-maik.my/v8/fitrah1443.php 

Terengganu : ezakat.maidam.gov.my/online/payfpxzf.php 

Perak : https://ezakat.maiamp.gov.my/v4/ 

Pahang : https://ezakat.muip.gov.my/zakatfitrah

Negeri Sembilan : zakatns2u.biz/fitrah/ 

Melaka : https://pay2.izakat.com/online_payment/fitrah 

Johor : https://fitrah.maij.gov.my/ 

Sabah : appszakat.sabah.gov.my/zakatfitrah.php

Sarawak : *Tiada bayaran online, setakat pengetahuan saya.


Cara bayar zakat fitrah online Kelantan

Klik link zakat.e-maik.my/v8/fitrah1443.php 

Lengkapkan semua maklumat pembayar. Kemudian masukkan bilangan tanggungan yang perlu dibayar (untuk diri sendiri atau tanggungan). Cara pembayaran Internet Banking / JomPAY / Card serta akaun bank yang digunakan untuk membuat pembayaran. Seterusnya klik butang hijau, Teruskan

Cara bayar zakat fitrah online Kelantan

Baca mesej box yang dipaparkan dan klik butang Bayar Sekarang ! Buat pembayaran dan resit dikeluarkan. Dah siap

Cara bayar zakat fitrah online Kelantan

Mudah aje kan? Just follow butang hijau yang dipaparkan sehingga akhirnya resit pembayaran berjaya dikeluarkan.

Oklah, kita pun dah .. anda bila lagi ? 





Sinopsis Nusyuz Berkiblat Cinta Astro Ria Lakonan Hebat Emma Maembong, Fikry Ibrahim, Nadhir Nasar & Shaza Bae

April 16, 2022 1 Comment
Sinopsis Nusyuz Berkiblat Cinta Astro Ria Lakonan Hebat Emma Maembong, Fikry Ibrahim, Nadhir Nasar & Shaza Bae

Ushh baru 2 episode layan drama siri Nusyuz Berkiblat Cinta arahan Hadith Omar ni. Ada lagi 5 episode.. agaknya macamanalah sambungannya lepas ni. Memang boleh bikin stress la.


Mula ditayangkan 3 April hari tu di Astro Ria. Apapun nasib baik ada juga dekat YouTube. Memang tak sempat tengok dekat tv kita tengok dekat situ je 🤭🤭..


Sinopsis Drama Nusyuz Berkiblat Cinta Astro Ria Lakonan Hebat Emma Maembong, Fikry Ibrahim, Nadhir Nasar & Shaza Bae

Siri mini drama Nusyuy berkilat cinta ini mengisahkan kes penderaan, penindasan dan keganasan rumah tangan yang melibatkan dua pasangan suami isteri dalam situasi yang berbeza tetapi permasalahan yang sama, Adam dan Hawa serta Erfhan (Nadhir Nasar) dan Safiana. Sorang psiko dan seorang lagi baik. Sayang punya pasal sabar ajelah.


Ok, Apabila Hawa (Emma Maembong) mendapat tahu yang kawannya, Safiana (Shaza Bae) menjadi mangsa keganasan rumah tangga dia membuat keputusan untuk mengawal rumah tangganya sendiri dan bertegas untuk tidak tunduk sedikitpun pada suaminya supaya dia tidak menjadi mangsa dera. 

Jadi sebelum berkahwin dia telah menetapkan syarat dalam perkahwinannya bersama Adam (Fikry Ibrahim). Disebabkan Adam tidak dapat menyempurnakan 7 syarat yang diberikan ialah dalam masa 4 bulan macam-macam nak. Hantaran 80K tak boleh buat loan pula tu. Dengan majlis nak buat hotel 5 star !! 3 sekali tu.. tak daya jugalah Si Adam tu kan dan terasa geram dengan sindiran kakak si Adam kepadanya, dia kembali mengenakan 3 syarat lain kepada Adam sebagai tanda kesungguhan Adam untuk milikinya dan juga syarat untuk dia setuju percepatkan majlis diorang.


Aiii macam-macam si Hawa tu. Kesian family Adam. Walaupun tak setuju dan terkilan, nak tak nak terpaksalah mereka menerima keputusan yang telah dibuat. 


"Behenti kerja, cari kerja yang lagi better or kerja je dengan dia. Jual rumah yang diduduki keluarganya dan cari rumah lain untuk diorang - rumah idamannya. Then namakan rumah tu dengan namanya juga ! "


Rentetan kelewatan Adam menghadiri majlis perkahwinan mereka, sebenarnya ayah si hawa dah minta dah si Adam untuk membatalkan perkahwinan ni. Itu yang Si Adam lewat tu, dia konpius bercampur panik ! Taktau nak buat keputusan apa .. Hawa kembali mengenakan lagi syarat sekiranya ingin dia meneruskan perkahwinan sehingga Adam sanggup mengenepikan keluarga dan kawan-kawannya. 


Tanpa disedari, Adam akhirnya dikawal sepenuhnya oleh Hawa. Tapi malangnya, keadaan masih tidak berubah untuk Safiana apabila dia seringkali didera dari segi emosi, fizikal dan seksual oleh Erfhan. 


Yang ni satu kes juga..sayang sangat dekat laki dia tu. Betullah, tak sanggup nak bawa kesnya ke makahmah. Terima ajelah apa laki dia nak buat kononnya nak bagi peluang..nak jadi isteri solehah, taat pada suami. Memang boleh stress kita yang nengoknya pun.


Apapun-apapun, agak-agaknya Adam dan Safiana akan terus kekal ke dalam perkahwinan diorang tu? Dan adakah Hawa dan Erfhan akan berubah menjadi pasangan yang lebih baik? Setakat ini belum lagilah kan.

Sama-samalah kita tengok macamana kesudahannya nanti ✌


Rm500 Untuk Penjawat Awam Gred 56 Ke Bawah

April 06, 2022 3 Comments
Rm500 Untuk Penjawat Awam Gred 56 Ke Bawah

Alhamdulillah 


Rm500 Untuk Penjawat Awam Gred 56 Ke Bawah 

Dapat juga BKA untuk kitorang kali ini. Sebelum ini asyik tengok orang aje yang dapat bantuan itu bantuan ini. Kitanya tak layak nak buat camner kan 🙈🙈 

Bantuan Khas Aidilfitri Penjawat Awam Pesara

Haa ni bila dah tahu staf goverment dapat bantuan khas aidilfitri Rm500 ni jangan pula ada yang tak puas hati. Masing-masing dah dapat kan 🤩🤩

Bayarannya akan dibuat pada 25 April ni. Maknanya dapat sekali dengan gaji la kan 








My Ping in TotalPing.com