Semakan status pengesahan penempatan kemasukan Darjah 1

Oktober 03, 2023 Add Comment
Semakan status pengesahan penempatan kemasukan Darjah 1

Dah keluar dah keputusan permohonan Darjah 1 ! Tahniah kepada adik-adik kita yang bakal memasuki alam persekolahan seisi 2024 / 2025. Tahniah juga diucapkan kepada mereka yang berjaya mendapat tempat di sekolah yang diingini dan kepada yang tidak berjaya, rayuan boleh terus dibuat sehingga 30 Oktober 2023.

So, apa lagi dah boleh cetak dah surat penempatannya tu. Nanti jangan buat-buat lupa kena bawa bersama juga surat ini masa daftar sekolah anak Februari tahun depan tu.

Semak Daftar Darjah 1

Semakan status pengesahan penempatan kemasukan Darjah 1

Jom sebarkan maklumat kepada ibubapa /penjaga yang telah memohon kemasukan darjah 1 bulan Mei hari tu, status pengesahan penempatan dan permohonan kemasukan Tahun 1 telah boleh dibuat mulai 01 Oktober melalui sistem idME


Macamana nak check, nak semak mohon Darjah 1 itu mudah aje cumanya pengesahan penempatan itu kena buat  secara online. 

Tak boleh tunggu-tunggu, lewat-lewat nanti ia boleh menjejaskan urusan pihak sekolah ataupun boleh membatalkan tawaran penempatan ni. Kesian budak-budak itu nanti dibuatnya terbatal betul. Kita juga yang penat, jadi jangan lambat-lambat kan terlepas tarikhnya.


Bagi siapa yang tak tahu macamana cara nak semak, semak status permohonan darjah 1 ? Ok, jom kita tunjuk cara nak buat camne.

Cara semak status pengesahan penempatan permohonan darjah 1

Daftar Darjah 1, Semak Darjah 1

  • Seterusnya klik Permohonan Kemasukan dan links biru Rendah Tahap 1

Daftar Darjah 1, Semak Darjah 1

Semak Darjah 1, Daftar Darjah 1

  • Klik surat tawaran untuk melihat surat penempatan
  • Seterusnya klik butang pengesahan penempatan. Butang rayuan akan dipaparkan sebaik pengesahan penempatan dibuat.

Daftar Darjah 1


Haa kalau ikut camtu ajelah. Mudah kan.

Yang ini pula contoh surat tawaran penempatan Darjah 1

Surat Penempatan Persekolahan Darjah 1

Apapun jangan lupa tarikh penting dibawah ni ye

Tarikh Penting Semakan Keputusan Murid Tahun 1

Tarikh surat keputusan penempatan : 1 Oktober 2023 

Tempoh rayuan : 1 Oktober hingga 30 Oktober 2023 

 Tarikh mula dan tamat Pengesahan Penempatan : 1 hingga 30 Oktober 2023 

 Tarikh keputusan rayuan : *akan dikemaskini 


Low-cost Airline Recommendation to Fly Everywhere Domestically in Malaysia

September 14, 2023 Add Comment
Low-cost Airline Recommendation to Fly Everywhere Domestically in Malaysia

Low-cost Airline Recommendation to Fly Everywhere Domestically in Malaysia 

Budget airlines often provide a no-frills experience, which means they offer the essential services needed for a flight but exclude many additional amenities commonly found in full- service airlines. This helps them keep operating costs low. 

Passengers on budget airlines might have to pay extra for services typically included with full- service carriers, such as checked baggage, in-flight meals, and seat selection. This allows passengers to only pay for the services they use. 

Firefly Airline Traveloka is a Malaysian-based regional airline operating flights within Malaysia and to destinations in neighboring countries. The airline is a subsidiary of Malaysia Aviation Group (MAG), the parent company of Malaysia Airlines. Firefly Airlines was established in 2007 and is headquartered in Petaling Jaya, Malaysia. 


Firefly Airlines primarily operates out of two main hubs: Sultan Abdul Aziz Shah Airport (also known as Subang Airport) in Kuala Lumpur and Penang International Airport in Penang. The airline focuses on providing convenient and affordable air travel options for both leisure and business travelers in the region. 


Flying With Firefly Airline 

The booking system is much easier if you want to fly with Firefly Airline Traveloka–it can be done from your laptop or smartphone. Here's how to buy a ticket online for Firefly: 

● Open the Traveloka website or the Traveloka app 

● Fill in the flight information in the search box, choose your flight, and book it 

● Fill in your contact information and passenger information, and then pay using the payment system you chose 

● Get your Firefly e-ticket in My Booking or by email. 


A valid e-ticket for Firefly flights can be used as documentation. You can acquire your boarding card by showing your e-ticket at the airport's Firefly counter or by using self-check-in (either at the airport or online). 

Make sure you're aware of Firefly Airlines' baggage allowance policy. There might be limitations on the size and weight of both cabin and checked baggage. Reviewing this information before you pack is a good idea to avoid any surprises or additional fees. In this case, Firefly is allowed a maximum of 7 kg cabin baggage. 

Firefly Airlines usually offers online check-in options, allowing you to check in and select seats via their website or mobile app. Alternatively, you can also check in at the airport counter. Make sure to be there an hour before departure. 


Firefly's Popular Routes in Malaysia 

The following are passenger-selected Firefly Airline Traveloka flight routes. 

1. Kota Kinabalu-Sandakan 

Flights for this route are usually available at the following hours: 

● 10.00 a.m. - 10.40 a.m. 


2. Langkawi-Penang 

Flights for this route are usually available at the following hours: 

● 1.40 p.m. - 2.20 p.m. 


3. Kuching-Miri 

Flights for this route are usually available at the following hours: 

● 2.45 p.m. - 3.45 p.m. 


4. Kota Kinabalu-Tawau 

Flights for this route are usually available at the following hours: 

● 07.00 a.m.- 07.50 a.m. 


5. Johor Bahru-Penang 

Flights for this route are usually available at the following hours ; 

● 9.00 a.m.-10.15 a.m. 

● 10.15 p.m.- 11.30 p.m. 


For Firefly tickets for this domestic flight, the price starts at RM 68 to RM 88. 

Besides Firefly, many passengers also choose Malindo Air Traveloka as an alternative flight. Malindo Air served a mix of domestic and international routes. Its primary hub was Kuala Lumpur International Airport (KLIA), with secondary hubs at Penang International Airport and Sultan Abdul Aziz Shah Airport (Subang Airport). 

Interested in choosing low-cost flights? Search for cheap and discounted flight tickets for Firefly Airline and Malindo Air only through Traveloka.

Welcome September

September 02, 2023 Add Comment
Welcome September

Redupnya cuaca petang ni.. apoo ku lupa dah 6 lebih dah ni. Memang patut pun camni rupanya pun kan. Kejap lagi matahari pun dah nak terbenam dah.


Welcome September

Permulaan yang  entahh.. its ok la. Sepatutnya dah lama sebenarnya ambil keputusan yang satu ni. Nekad tak pernah bulat cumanya kali ini. Semoga tuhan mengizinkan semuanya. Aamiin.


Mereka yang terbaik..mereka yang sempurna..mereka yang tak pernah silap dan takkan pernah buat silap cumanya kita ni yang susah nak hadam..  silap menilai. Terasa diperlukan tetapi sebenarnya jauh panggang dari api. Tak wujud lagilah orang suka sebenarnya. Bodoh kan

Buatlah apa yang kita nak..kita suka.. sekatlah rezeki orang semampu yang boleh andai itu yang mengembirakan. Tapi ingat dunia ni selalu berputar dan akan terus berputar. Mungkin bukan hari ni..bukan juga esok. Siapa tahu lusanya tu semuanya berbalik. Bertepuk tamparlah seisi rumah seceria segembira matahari pagi selepas ini. Tiada siapa yang akan menghalang. Dan semestinya in shaa Allah, musim-musim cuti persekolahan ataupun cuti umum selepas ini akan lebih meriah. Semeriahnya kenduri kahwin.


Selamat Pengantin Baru

Congrats tuk kedua-dua pengantin baru semalam. Maaf tak dapat hadir walaupun depan ini je. Semoga berbahagia dan berkekalan hingga ke jannah. Aamiin  i'm happy for you 😘😘

Begitu juga buat korang-korang yang bergelar raja sehari tu ye. Masing-masing cantik je. Sepadan bagai pinang dibelah dua 😊😊


APC | Persiapan Majlis APC 2023

Ogos 26, 2023 Add Comment
APC | Persiapan Majlis APC 2023
Hiii korang. Sihat ke tu ?? Lamanya tak pelepas gian kat sini. Rindu sangat nak bw. Rindu nak singgah blog korang. Baca entry korang tu tapi apakan daya. Tuntutan hakiki lebih memerlukan. Tak sempat nak layan blog macam tahun-tahun sebelum ni. 

PV pun teruk menjunam ni. Ialah camne nak naik kan kalau dah lama sangat tiada khabar beritanya. Senyap aje orang kata.

Majlis Anugerah Prekhidmatan Cemerlang

In Shaa Allah, beberapa hari aje lagi dah programnya. Terasa cepat sangat minggu ni. Orang kata apa straight je. Sedar-sedar dah hujung minggu. Ghisau la pula walaupun saban tahun hadap program ini. Macam tahun sebelum ini juga, tiada yang banyak berubah. Slide memang my turn lagi cumanya kali ni kitorang kena buat sendiri layout susunan dalam dewan tu. Sebelum ini, hq yang tetapkan.  

APC| Persiapan Majlis APC 

Persiapan Majlis APC 2023

Standard slide, ubah sikit-sikit ajelah mana yang rasa perlu macam font, saiz, warna, background, animasi semua tu. Cumanya untuk video nyanyian 3 lagu itu ajelah.. daku tak sempat nak create baru punya. Jadi ulang tayang yang sebelum ini ajelah lagi ye. Tapiii kalau sempat nanti kita download video Negaraku yang lain ye 😬😬

Semalam pun nasib baik pihak hotel benarkan kitorang guna dewan tu sekejap. Sempatlah perbaiki apa yang patut. Thank you chip berjaya deal untuk kitorang tu. Thanks juga bagi idea kedudukan slide tu. Haa kalau nak tau ini kali ke-2 papar slide guna lcd ni. Sebelum ini kita guna screen putih tu aje. Lebih mudah tak perlu ubah saiz dah. 

Memandangkan semalam terpaksa ke dewan, jadinya memang tak sempatlah nak tengok persiapan terakhir untuk folder dengan buku. Tapi kalau ikutkan dah siap semuanya dah. Tunggu sijil ajelah satu lagi.


Kira oklah ye, kita belanja prop ini dulu. In shaa Allah bila dah sampai harinya tu kita up foto sepanjang event tu pula.

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang, APC,

Geram rasa nak tukar font style untuk Majlis Anugerah tu. Agak-agak kalau tukar orang perasan tak ye 

APC, Anugerah Perkhidmatan Cemerlang

Apapun nasib baik pihak hotel bagi green light untuk guna dewan tu sekejap. Sekejap tu tiadalah sangat tapi sempat la pinda slide tu tengahari semalam. 


Jemputan Kenduri Raya Haji Ke-3

Julai 13, 2023 Add Comment
Jemputan Kenduri Raya Haji Ke-3

Alhamdulillah, tahniah Cah !

Dah selamat bergelar isteri orang dah dengan sekali lafaz tengahari raya haji ke-3 hari tu. Nasib baik  juga majlis akad nikahnya dibuat dekat rumah..sempatlah join sama gara-gara nak berkejar sebelah petangnya tu untuk menghadiri kenduri kahwin anak kawan tempat bekerja pula.

Selamat Pengantin Baru Ecah

Batal air sembahyang, emas, gold, barang kemas, emas kahwin, wedding


Wedding, perkahwinan,


Walupun cuma majlis akad nikah yang cuma dihadiri ahli keluarga terdekat tetapi ianya cukup  meriah meskipun ringkas je. Menunya pun pelbagai siap ada lemang dengan rendang lagi selain mee sup, nasi putih, ayam goreng, gulai daging, gulai kambing, colek, kuih-muih. Aiskrim malaysia yang pendek, buncit yang tengah hot sekarang ini pun ada juga. Memang dah sah-sah jadi rebutan bukan setakat budak-budak je.  Tak sempat sampai kita nak rasa πŸ˜‚πŸ˜‚


Akad nikah, wedding

Kredit Foto : CikPau


Memandangkan masih dalam mood raya lagi katakan. Kita pekena lemang dengan rendang ayam dan daging ajelah dulu. Sebenarnya risau dibuatnya terlelap kekenyangan je 🀭🀭

Jemputan Kenduri Raya Haji Ke-3

Selamat Terima Menantu

Sebelah petangnya tu pula bertolak ke Pauh Lima. Lokasinya Kg Aril, atas sikit dari masjid Pauh Lima tu. On the way tu tiadalah jem sangat jalannya berbanding nak patah balik cumanya disebabkan sedikit salah faham yang dekat jadi jauh sikit. Biasalah musim-musim perayaan, cuti sekolah camtu kan tak sesak bukan ianya namanya nak-nak dalam Kelantan ni.  

Tapi kesian 2 beradik anak officemate tu lama menunggu kita pula πŸ˜”πŸ˜” 

Jalan sesak, jalan jem, musim perayaan, cuti sekolah

Jalan sesak, jalan jem, musim perayaan, cuti sekolah


Cantik kan pelamin dia tu ?? Tapi sebenarnya bukan pelamin je. Hiasan meja beradab dan apa ke bendanya ni namanya, bootch weding untuk snap gambar pun lawa. Cantik kan


Pelamin cantik, wedding, pelamin contoh, pakej pelamin murah


Ruang foto, bootch weding,


Selamat Hari Raya Aidilfitri

April 20, 2023 2 Comments
Selamat Hari Raya Aidilfitri

Berdentum-dentum bunyi bunga api berselang-seli dengan mercun nampaknya malam ni. Seronok benar nampaknya masing-masing bila Penyimpan Mohor Besar Raja-raja mengumumkan Sabtu raya ni. Daripada selepas pengumuman berhenti sekejap untuk solat terawih dan ni sambung kembali. Ciktie pun suka juga, alhamdulillah masih lagi berpeluang sehari lagi berada dalam bulan Ramadan. 


Status 25 April | Cuti Ke

Selain sibuk bakar mercun dan bunga api haa ni satu lagi yang akan menyebabkan kita sibuk aka kalut juga 🀭🀭 Status esok dah nyata -nyata dah dapat cuti pelepasan am, yang PM umum tu. Cumanya untuk hari Isnin tu. Office kita kerja ikut KL cumanya kita kan dekat sini.  Aci aje kan kalau kita nak cuti juga Isnin tu lagipun, dah mohon cuti kan. Bahagian kita memang takda masalah pun cuma ialah nak tumpang nyibuk juga la.


Cuti Negeri Kelantan, Cuti Kelantan, Cuti Raya, Status 25 April, 25hb, Cuti Ke, Cuti Peristiwa


Selamat Hari Raya Aidilfitri

Penghujung ramadan dan sebelum syawal menjelma, dekat sini Ciktie nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin. Kita tau sepanjang bulan puasa kali ni, mood kita memang teruk sikit..sikit ke hahaha entah la. Cuba juga untuk bertenang tapi ialah πŸ˜‡πŸ˜‡ Siapa yang kena tu kena la. Apapun minta maaf banyak-banyak. Yang taknak sembang tu memang niat la, cuma nak fokus siapkan kerja.

Kita ni kalau dah dapat sembang alamaknya kerja pun slow. Dah la masa tak berapa nak ada..selalu je nak kena kejar. Jadi minta maaf banyak-banyak mana yang tersinggung, terasa hati dengan tindak tanduk, ucapan, nada suara ni. Kita memang bukan yang sempurna tapi kita cuba nak beri yang terbaik je. Tapi ialah nak puaskan hati orang memang susah..hati sendiri pun celaru kan.


Aishhh panjang pula ucapan raya kita kali ni ye πŸ˜…πŸ˜… Mood berblog baru timbul kot. Apapun esok ialah hari terakhir buat persiapan sambut raya. Esok juga nak minta anak buah depan mata ni cuba baju. Baju yang beli online sebelum ni terkecil la pula. Macam tak berapa sesuai nak pakai raya. Senteng ! Takra cantik la macam kata P.Ramlee dalam filem apa tah. Lupa dah dialog tu.


Untuk menu raya tu hmmm.. tak timbul lagi la. Tapi yang nyata duit raya kita dah tukar dah. Dapat yang nilai rm20 je. Itupun bukan duit baru..tak kisah la janji ada. Tapi esok nak cuba riki-riki duit nilai rm1. Sambut raya ni kalau takda duit raya macam tak lengkap je. Tak kisah la biskut raya, baju raya atau kasut raya takda pun. Janji ada duit tu yang penting. Tidak kesian la budak-budak mai beraya tu. Teringat kita kecil-kecil duluπŸ™ˆπŸ™ˆNaik muak makan biskut raya tapi tuan rumah macam buat-buat tak faham pula. Siap kabor lagi dah besar takda duit dah 😭😭


Ok, stop dulu sebelum melaluk lagi panjang. Jumpa lagi dalam entri yang akan datang. 

Selamat Hari Raya Korang. Maaf Zahir dan Batin








Giveaway "Raya Gift By Uyum 2023"

April 14, 2023 2 Comments
Giveaway "Raya Gift By Uyum 2023"

Hiii, assalamualaikum dan selamat berpuasa semua. Allah lamanya ciktie tak bersiaran. Blog pun dah berhabuk tahap apa dah. Korang sendiri pun tah ingat tah tak dah dengan ciktie. Sedih tau πŸ˜ͺπŸ˜ͺ elehhh macam la kita tu femes sangat kan 🀭🀭


Sekejap je masa berlalu kan. April pun dah masuk pertengahan, Ramadhan pun dah hampir ke penghujung dah. Semoga semua amal ibadat kita diterima. Aamiin



Giveaway "Raya Gift By Uyum 2023"

Sebagai tanda nak kembali aktif berblog semula, ciktie nak mulakan dengan join Giveaway ni. Tak silap hari ni last dah tapi sempat lagi nak join. Tanggal 14April masih lagi belum melabuhkan tirainya. Syaratnya pun mudah je. Tampal je banner dan lengkapkan ayat


Lengkap kan ayat berikut, "Saya suka tengok Uyum kerana .........." 


Semestinya kerana Uyum comel, cute, petah berkata-kata, dengan gaya dan senyum dia buat kita geram nak peluk² tau.


So, pada korang yang tak join lagi GA ni dan nak join, just klik banner atas tu ye ✌




My Ping in TotalPing.com