Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou untuk membantu Komuniti Mukim Langgar Kota Bharu

Mei 30, 2020
Walaupun negara kini menghadapi situasi sukar akibat wabak Covid-19, semangat saling mambantu, bermurah hati dan saling percaya-mempercayai tetap utuh dikalangan rakyatnya. Kemudahan lama seperti pantri makanan untuk kegunaan ramai kini diberi wajah baru. Inisiatif pantri makanan #AyamWithYou oleh Ayam Brand™ dan 13 buah rumah kebajikan dari seluruh negara kini giat membantu pertubuhan amal dan memperkasakan mereka untuk membantu komuniti setempat yang memerlukan sebagai contoh di Kota Bharu. Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan di Mukim Langgar meneraju usaha membantu komuniti setempat dengan menguruskan pantri #AyamWithYou di sini.

Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou untuk membantu Komuniti Mukim Langgar Kota Bharu


Walaupun tidak mewah tetapi mereka mementingkan kebajikan sesetengah keluarga yang dirasakan lebih terdesak terutamanya ketika Ramadhan dan Hari Raya. Pernah menyertai kempen Ayam Brand™ Community Care pada masa lalu. Tahun ini, sekali lagi Ayam Brand™ memberi peluang kepada mereka membantu komuniti setempat dengan membekalkan produk makanan bagi tempoh 2 bulan dan menyarankan penggunaan pantri makanan atau gerobok kalis cuaca yang telah disediakan dihadapan rumah kebajikan itu bagi membolehkan penjarakkan sosial dapat dilaksanakan.

Pantri Makanan (Pantri Komuniti)

Terbuka untuk kegunaan umum 24 jam. Maklumat mengenai pantri ini dihantar menerusi kumpulan komuniti di laman media sosial ataupun aplikasi Whatsapp untuk memberitahu bahawa bahan makanan di dalamnya adalah percuma oleh penduduk setempat kepada mereka yang memerlukan manakala bagi mereka yang ingin menyumbang boleh berbuat demikian dengan menyumbangkan makanan kering, snek, alat tulis, produk pencuci dan barangan keperluan lain. Anak-anak yang tinggal di rumah kebajikan ini pula diberi tugas menambah produk Ayam Brand™ setiap hari bagi memastikan bekalan sentiasa penuh.

Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou untuk membantu Komuniti Mukim Langgar Kota Bharu

Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou untuk membantu Komuniti Mukim Langgar Kota Bharu

Respon yang diterima terhadap inisiatif ini juga amat menggalakkan dengan peruntukan harian produk Ayam Brand™ seperti tuna, kacang panggang, kacang pea, nanas dalam tin dan santan kelapa laku di kalangan penduduk dan barang keperluan lain ditambah pula dengan sokongan padu daripada ahli komuniti.

Selain makanan kering dan  keperluan lain yang disenaraikan, terdapat juga barangan lain  yang tidak disangka-sangka diterima.
 “Kami menemui beberapa item yang tidak disangka-sangka di dalam pantri termasuk sayuran segar, buah kurma, susu bayi, lampin dan biskut Raya! Kami dapat merasakan keakraban #KitaJagaKita itu. Projek pantri makanan #AyamWithYou telah menjadikan Ramadan dan Raya kali ini begitu istimewa dengan membina ikatan antara kami berasaskan budi pekerti mulia, sikap saling mempercayai dan bantu- membantu sesama ahli komuniti. Ini membolehkan kami menyumbang secara aktif ke arah kesejahteraan semua,”
Puan Nor Fahsha Binti Abdul Aziz
Pentadbir Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporat yang telah dijalankan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbangkan lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal seterusnya menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 21,800 orang dari 524 buah organisasi dan NGO amal sejak 12 tahun lalu. Tahun ini jenama ini membantu menyokong barisan hadapan Covid-19 di Hospital Sungai Buloh, 13 buah rumah kebajikan, inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, dan pusat transit gelandangan Anjung Singgah Kuala Lumpur, dengan perancangan untuk membantu lebih banyak lagi organisasi dan komuniti.

Walaupun perancangan awal kempen tahunan Ayam Brand™ Community Care Campaign kali ke-13 ini telah berubah rentetan covid-19 tetapi kesan positif hasil daripada inisiatif pantri makanan #AyamWithYou ini sudah dapat dilihat. Dimana ia berjaya mengubah naratif rakan kongsi kebajikan mereka daripada menjadi penerima bantuan kepada penyumbang dan penderma dalam komuniti masing-masing.  Dan komuniti juga telah menerima konsep pantri makanan ‘sila ambil apa yang anda perlu sahaja’. Ini menghasilkan kitaran kebaikan yang mampu memastikan inisiatif ini dikekalkan.

Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou untuk membantu Komuniti Mukim Langgar Kota Bharu

Setiap orang mempunyai caranya yang tersendiri untuk menghulurkan bantuan. Begitu juga dengan kakitangan Ayam Brand™ yang turut sama menjadi antara penyumbang pertama yang menyumbangkan item bukan makanan kepada pantri ini selain menghebahkannya.

Menurut salah seorang eksekutif Ayam Brand™ yang tinggal di kawasan projek pantri ini. Mereka mula menghantar senarai barangan yang diperlukan kepada kaum keluarga dan sahabat handai. Sesiapa yang boleh terus menghantar item tersebut ke pantri yang beralamat di Lot 723 Seksyen 49, Mukim Langgar 15000 Kota Bharu, Kelantan.

Ramai diantara mereka yang berminat dan sanggup membantu. Malah ada diantara mereka yang turut mengongsikan lokasi pantri ini kepada golongan yang memerlukan. Untuk sebarang maklumat lanjut mengenai inisiatif pantri makanan #AyamWithYou ini, korang boleh  layari https://www.ayambrand.com.my.

Share this :

Previous
Next Post »

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

My Ping in TotalPing.com