Cara check bil Elektrik tanpa register atau install application TNB - Ciktie Dot Com

Breaking

Saturday, May 16, 2020

Cara check bil Elektrik tanpa register atau install application TNB


Dah check ke bil api bulan ni kena berapa? Terasa macam tak banyak guna elektrik bulan ni berbanding bulan sudah. Janganlah dibuatnya bil melambung tinggi sudahlah. Tapiii bil elektrik bulan ni pun tak sampai lagi. Nak tunggu staff TNB datang alamatnya bila tak tau ni. Peraturan Kawalan Pergerakan Bersyarat pun masih lagi dikekalkan.

Cara Check ataupun Semak Bil Elektrik Sepanjang Tempoh Peraturan Kawalan Pergerakan (PKP)

Terasa leceh dan malas je bila nak check bil tup-tup kena install..kena register bagai. Tapi dalam malas dan leceh tu terr install jugalah application TNB hari tu. Pastu uninstall semula gara-gara memori full hehe. Tapii sekarang nak check bil TNB tak perlu nak install atau register pun boleh check juga.

Cara yang ni lagi mudah dan rasanya ramai yang suka cara yang ni. Yang pertama sebabnya kita boleh check dimana-mana sahaja kita berada. Guna phone atau PC je dan yang ke-2, pembayarannya kita nak teruskan dari sini ataupun sekadar nak tengok amaunnya pun boleh. Kemudian singgah 7E ke untuk buat pembayaran. Janji korang bawa ataupun ingat no.akaun elektrik korang dan no.pay ke apa yang kat belakang tu. Takde lah haru sangat masa nak buat pembayaran dekat kaunter tu kan ✌️

Cara check bil Elektrik tanpa register atau install application TNB (myTNB)

Langkah 1
Klik >> SINI << ataupun https://myaccount.mytnb.com.my/Payment/QuickPay
Cara check bil elektrik tanpa register atau install application TNB

Langkah 2
Masukkan 12 digit no.akaun TNB seterusnya klik Saya Bukan Robot dan search
Cara check bil elektrik tanpa register atau install application TNB

Langkah 3
Paparan maklumat akaun bil TNB semasa anda akan dipaparkan.
Cara check bil elektrik tanpa register atau install application TNB

Untuk terus membuat pembayaran bil melalui website Tenaga Nasional Berhad (TNB) ini

Langkah 4
Masukkan amaun yang hendak dibayar, alamat e-mail dan juga no.telefon anda sebagai bukti penerimaan pembayaran. Seterusnya klik Next
Cara check bil elektrik tanpa register atau install application TNB

Langkah 5
Paparan ringkasan transaksi akaun bil TNB akan dipaparkan. Semak dan buat pembayaran
Seterusnya klik Pay
Cara check bil elektrik tanpa register atau install application TNB

Langkah 6
Masukkan maklumat kad kredit/kad debit ataupun mastercard anda.
Seterusnya klik Next
Cara check bil elektrik tanpa register atau install application TNB

Langkah 7
Masukkan kod Msos untuk selesaikan pembayaran

Dah siap ..

Tapi kalau korang nak check bil TNB dan buat pembayaran melalui mana-mana kaedah pun boleh. Macam ciktie sendiri, check bil kemudian buat transaksi pembayaran melalui portal maybank2U ataupun BSN Online.





1 comment:

  1. Aslm ciktie.. minta bg detail segera

    http://www.mamapipie.com/2020/05/pengumuman-pemenang-segment-share.html

    ReplyDelete

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

Adbox
**iklan memanjang bawah** ****************