12 Resipi Cepat & Berbaloi Air Fryer Patut Cuba Untuk Majlis Keramaian, Keraian, Perpisahan, Persaraan, Ulang Tahun, Hari Raya ataupun Berbuka Puasa - Ciktie Dot Com

Breaking

Tuesday, May 19, 2020

12 Resipi Cepat & Berbaloi Air Fryer Patut Cuba Untuk Majlis Keramaian, Keraian, Perpisahan, Persaraan, Ulang Tahun, Hari Raya ataupun Berbuka Puasa


Macam-macam aneka resepi boleh buat menggunakan Air Fryer ni. Bukan setakat juadah berbuka je tapi aneka kuih-muih pun boleh.

Berikut merupakan 12 pilihan resepi Air Fryer yang patut  kita cuba ! Nampak je biasa..simple camtu tapi kebanyakannya menjadi pilihan kebanyakan kita dalam majlis keramaian, keraian, Perpisahan, persaraan, ulang tahun, hari raya, buka puasa dan macam-macam majlis lagi. Antara yang menjadi pilihan semestinya Kek Sarang Semut aka Kek Gula Hangus, Orange Cake, Burn Cheese Cake, Muffin Vanilla with choc chips, kuih tradisional seperti kuih cara, akok, waffle pun ada. Resepi lemang untuk raya tidak ketinggalan. Dan untuk kelainan Pavlova dan Oreo Burn Cheese Cake juga boleh disajikan ! 

Untuk potluck atau apa-apa jamuan makan-makan pun ok juga pilihan resepi ni.


Tiba-tiba blur taktau nak sediakan apa untuk tetamu yang datang bertandang ke rumah tu pun boleh cuba resepi ini. Tapi satu ajelah nak bagitau suhu setiap resepi air fryer ini bergantung kepada air fryer kita masing-masing ye. Kena tengok-tengok juga ye.

12 Resipi Cepat & Berbaloi Air Fryer Patut Di Cuba Untuk Majlis Keramaian, Keraian, Perpisahan, Persaraan, Ulang Tahun, Hari Raya ataupun Berbuka Puasa

#1 : Kek Sarang Semut (Guna sukatan cawan dan tak perlu perap)

Ramai yang suka masak kek sarang semut aka kek gula hangus ni. Teksturnya yang lembut dan bentuknya yang kemas memang menjadi pilihan ramai. Caranya pun mudah dan yang paling penting sukatannya menggunakan cawan dan tak perlu perap ! 


Bahan Untuk Resepi Kek Sarang Semut 
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar butter
4 bj telur
1/2 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
1 sudu makan soda bikarbonat

Cara
  • Masak gula sampai keperangan (nak buat gula hangus)
  • Masukkan air panas sikit-sikit sampai sebati
  • Masuk butter kacau sampai sebati. Biarkan mendidih sekejap kemudian tutup api
  • Pukul telur dengan susu (pukul biasa je dengan sudu macam buat telur dadar)
  • Masukkan tepung & soda bikarbonat kacau sebati (tapis kalau tepung berketul)
  • Masukkan gula hangus (panas-panas)
  • Sapu butter dan taburkan sikit tepung pada periuk (tak nak bagi melekat)
  • Bakar pada suhu 160°/25min (suhu ikut af masing2)

Kredit : Anis Zuliyana

#2 : Wafer Recipe *guna acuan silikon

Jangan ingat waffle ni hanya femes untuk makan petang je. Untuk jamuan pun ia menjadi pilihan tau.. nak-nak pula perisanya tu dipelbagaikan. lagilah menjadi tumpuan. 

Resepi Waffle sukatan cawan mudah dan sedap seperti di beli dekat kedai

Bahan-bahan untuk resepi wafer 
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1/3 cawan minyak
1 biji telur
11/2 sudu teh baking powder
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
secubit garam esen vanilla

Caranya
  • Campurkan semua adunan dan pukul sampai sebati. Blender pun boleh
  • Bakar pada suhu 200celcius/10minit. 
  • Dah siap yang tu terbalikkan dan masak sekali  lagi selama 10minit dengan suhu yg sama. 
Tips  :-
  • cawan guna cawan yang sama
  • kena 2 kali  masak jika mahu waffle sedikit rangup (terbalikkan waffle dan masak lagi)


#3 : Burn Cheese Cake

Burn cheesecake Recipe

Bahan-bahan untuk Resepi cheese cake
Cream cheese 250g
Gula 1/2 cawan
Telur 3 biji
Whipping cream / susu / yogurt 125ml
Esen vanilla
Tepung gandum 2 sudu

Caranya
  • Blend telur dan gula
  • Kemudian masukkan cream cheese dan blend sampai halus.
  • Seterusnya masukkan whipped cream dan blend Iagi bagi halus
  • Masukkan esen vanilla kemudian blend Iagi  
  • Akhir sekali masukkan tepung gandum dan blend Iagi sampai halus.
  • Bakar pada suhu 160c selama 25 minit.

Kredit : Anje Lee Naa


#4 : Oreo Burnt Cheese Cake

Resepi Oreo Burnt Cheese Cake

Bahan-bahannya
250 g- cream cheese
1 kotak whipping cream (yang kecil)
1/2 cawan Gula
2 1/2 sudu besar tepung gandum
3 biji telur 
Air perahan lemon
1 sudu makan Esen vanila
Base Oreo 1 paket
3 sudu butter *dicairkan

Cara-caranya
(Base)
  • Sapukan sedikit butter pada loyang. Kemudian letak baking paper
  • Asingkan inti dan biskut oreo
  • Kisar / tumbuk biskut ( masukkan dalam zipper bag)
  • Gaul oreo yang sudah hancur tadi bersama butter yang sudah dicairkan sehingga sebati
  • Masukkan ke dalam loyang.tekan dan mampatkan

Untuk adunan cheese
  • Blend semua bahan.inti oreo tadi pun masukkan sekali tapi jangan terlebih blend nanti kek akan merekah.
  • Tuang ke atas base yang di sediakan tadi
  • Hentakkan sikit-sikit untuk hilangkan buih-buih udara dalam kek dan untuk ratakan permukaan kek.
  • Bakar pada suhu 170/25 minit second 160/15 minit  (bergantung pada air fryer masing-masing)
  • Setelah masak, biarkan beberapa ketika bila dah sejuk sikit masukkan ke dalam peti sejuk dulu.

Kredit : Emma Jaafar

#5 : Vanilla Muffin With Chocolate Chip 

Vanilla Muffin Chocolate Chip or Vanilla Muffin Chocolate Chips dalam bahasa mudahnya muffin vanilla coklat chip sama ajelah namanya tu kan. Jadi pilihan juga menu yang satu ni. sedap tau ! sambil sembang sambil makan. nyum..nyum.. anak-anak kecil pun suka. nak-nak lagi kalau ada badam pula.

Vanilla Muffin Chocolate Chips

Bahan-bahannya
1/2 cwn gula kastor
1/2 cwn butter (dicairkan)
1 biji telur
1 cwn susu full cream
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam

Cara-caranya
  • Blend semua bahan hingga sebati (guna blender pun boleh)
  • Kemudian masukkan 2 cawan self-raising flour (yang ni gaul guna egg whisk sahaja). Gaul sebati.
  • Setelah sebati, tuang 3/4 ke dalam papercup. Taburkan choc chip sebagai hiasan.
  • Bakar pada suhu 160°c selama 10 min. Bergantung dgn AF masing2 k.

Kredit : Safaryna Izz

#6: macaroni cheese baked


Bahan-bahannya
4 cawan macaroni *rebus
1 biji bawang besar *dadu
5 ulas bawang putih
tin sos Prego
Daging/ayam cincang
5 hot dog
1/2 cawan whipping cream
Mozzarella cheese
Cheddar cheese *option
Garam secukup rasa
Lada Hitam

Cara-caranya
  • Tumis bawang besar, bawang putih.
  • Masukkan daging cincang, hot dog, sos prego, garam, lada hitam. Gaul sebati.
  • Masukkan whipping cream. Gaul lagi dan ketepikan.
  • Masukkan isi macaroni ke dalam loyang aluminium dan tabur cheese.
  • Bakar macaroni dengan suhu 160" 5 minit.

Kredit : Cahaya Hati

#7 : lemang Simple tapi sedap 



Bahan-bahannya
2 cawan Beras Pulut
2 cawan Santan pekat
1/2 cawan air
1 sudu teh garam
Daun pandan
Cawan kertas

Cara penyediaan
  • Basuh beras pulut bersih.
  • Rendam beras pulut dalam air selama 2jam.
  • Kemudian toskan air. Basuh bersih dan rendam dengan air santan dan garam selama 30min. 
  • Alas cawan dengan daun pandan sementara menunggu. 
  • Isikan beras kedalam cawan dan tuang santan cukup paras beras pulut. 
  • Panaskan Air Fryer pada suhu 180°C selama 5minit. 
  • Masukkan dalam AF beras pulut yang telah diisi dalam cawan. 
    Bakar 1:180°C / 30min
    Bakar 2:160°C / 10min 
  • Dah siap, rehatkan 10min dalam AF sebelum dikeluarkan. 

Kredit : Amanda Tan

#8 : Roti Susu Pandan 


Bahan-bahannya 
1 cawan Susu segar 
2 sudu gula 
2 sudu mauripan 
2 cawan tepung gandum 
1/2 St garam 
1 SB majerin 
Perisa pandan 

Cara-caranya
  • rendam mauripan hingga berbuih.
  • Masukkann tepung, majerin, garam dan susu segar. Pukul ataupun blend hingga sebati. 
  • Masukkann ke dalam loyang dan biarkan hingga kembang.
  • Akhir sekali, barulah bakar pada suhu 160" 15 minit

Kredit : Cahaya Hati

#9 : Kek Oren


Bahan-bahannya
170 gm butter 
115 gm gula halus@gula kastor 
3 biji telur gred A 
160 gm tepung gandum 
1 sudu kecil baking powder
Kulit oren *1 biji diparut 
8 sudu besar jus oren *diperah ATAU 4 sudu besar jus sunquick 

Cara-caranya 
  • ayak tepung gandum bersama baking powder (ketepikan) 
  • putar gula bersama butter sampai kembang.
  • masukkan telur satu persatu 
  • Masukkan tepung sikit demi sedikit 
  • Akhir sekali masukkan jus oren bersama parutan kulit oren. Kacau rata (guna spatula) 
  • panaskan oven 160@170 bakar

#10 : Akok

Resepi Akok Dalam Cawan

Bahan-bahannya
1 cawan air daun padan *dimasak atas api dan sejukkan
1 cawan gula merah *dimasak atas api dan disejukkan
4 biji telur 
1 cawan Santan pekat 
1/2 cawan tepung gandum 
Secubit garam 

Cara-caranya
  • Blend kesemua bahan hingga sebati. 
  • Sapukan minyak pada acuan. 
  • Panaskan AF 3-5 minit 
  • Bakar akok dengan suhu 160 Masa 10 minit (jika belum masak tambah 3-5 minit Iagi)

#11 : Kuih Cara Berlauk Tanpa Telur
Kuih Cara Air Fryer

Bahan-bahannya
Bahan A - Adunan Tepung 
1 cawan Tepung gandum 
1 cawan Air *nak gebu boleh buat 1/2 air, 1/2 susu cair
1 sb minyak masak *kalau guna silicon @ acuan yang tak melekat, tak ada pun tak apa
1/2 sk garam 
Sedikit serbuk kunyit

Bahan B - Adunan Inti Daging 
1 biji bawang holand *dipotong dadu
4 ulas bawang putih *dipotong dadu
Sedikit halia *dipotong dadu
Daun kari
Serbuk kari daging 
1 mangkuk Daging cincang

Untuk hiasan *dihiris
Daun sup & cili merah 

Cara-caranya
  • Kesemua Bahan A diblend dan ketepikan.
  • Bahan B yang bertanda * dipotong dadu. 
  • Tumis bahan yang dipotong dadu dan serbuk kari hingga pecah minyak. 
  • Masukkan daging cincang. 
  • Perisakan dengan garam dan gula hingga cukup rasa.

Masukkan ke acuan 
  • Sapu @ spraykan minyak ke acuan. 
  • Tuangkan bancuhan Bahan A. 
  • Masukkan inti daging, hiaskan dengan daun sup dan cili merah 
  • Masukkan ke AF dengan suhu 160/10min. Suhu & masa ikut kesesuaian AF masing2 ye 

Tips

Kalau memang dah cukup masak memang ia senang dikeluarkan dari acuan.

#12 : Resepi Parlova / Pavlova recipe

Haaa siapa pengemas pavlova ni boleh cuba resepi ini.  Elok je kejadiannya ni.  

Parlova Air Fryer

Bahan-bahannya
4 Telur Putih (Room Temperature) 
1 cawan castor sugar 
2 sudu besar tepung jagung 
1 sudu teh esen vanilla 
1 sudu teh cuka

Caranya
  • Mula-mula pukul putih telur dalam mixer in medium speed sampai berbuih 
  • Lepas tu masukkan gula sikit demi sikit dan tukar kepada high speed 
  • Bila acuan dah jadi meringue / nampak sedikit kental, masukkan tepung jagung dan esen vanilla. Last skali masukkan cuka 
  • Kalau meringue belum jadi stiff peak whisk lagi in high speed sampai jadi betul-betul kental 
  • Boleh gunakan kaedah terbalikkan bowl kalau nak tau dah stiff peak ke belum 
  • Panaskan AF 150 degrees selama 5 minit sebelum masuk meringue
  • Bila AF dah panas masukkan meringue seperti di bawah:
110 degrees 30 minit + 30 minit 150 degrees 20 minit 
  • Hidangkan dengan whipped cream dan mixed berries diatas meringue 
  • Boleh taburkan serbuk koko sedikit diatas. Kalau ada berry compote lagi sedap

Tips
  • Make sure telur in a room temperature. Kalau dalam peti ais keluarkan telur malam sebelumnya  
  • Jangan ada sedikit pun kuning telur dan air 
  • Tangan bahan dan equipment mestilah dalam keadaan kering. Pastikan tiada unsur air atau keadaan lembap. Lap bersih-bersih tangan & equipment & bahan 
  • Jangan lupa panaskan AF 150 degrees selama 5 minit sebelum membakar meringue. Nanti ia terkejut terus suhu panas. 
  • Biar meringue sejuk sendiri lepas masa tamat di dalam Air Fryer sebab takut dia mendap kebawah jika terus diletak pada room temperature lepas masak.

Kredit : Meme Umaida Taib


So, inilah antara 12 Resepi Cepat & Berbaloi Air Fryer Patut Di Cuba Untuk Majlis Keramaian, Keraian, Perpisahan, Persaraan, Ulang Tahun, Hari Raya ataupun Berbuka Puasa. Walaupun hanya menggunakan air fryer tapi ia cepat, sedap pun sedap.

Sempat nanti kita shared lagi resepi mudah dan sesedap seperti di kedai ye..


2 comments:

  1. akak baru tau air fryer boleh buat kuih, dessert camni..tapi tak berani nak mencuba..takut tak jadi...

    ReplyDelete
  2. Ramai dah guna Af, mcm2 bole masak..sha nak beli la nnt hahah

    ReplyDelete

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

Adbox
**iklan memanjang bawah** ****************