Jom Bersiar-siar ke Langkawi - Ciktie Dot Com

Breaking

Monday, July 30, 2018

Jom Bersiar-siar ke Langkawi


Jom Bersiar-siar ke Langkawi Hi guys, lama dah kita tak menulis pasal berjalan-jalan ni. Maklumlah sibuk sejak awal tahun ni lagi. Kena set balik azam baru, baju-baju kerja pun ingat nak beli baru, kasut baru, kereta baru, eh.. banyak pula duit semua nak tukar baru kan. HAHAHA. Boleh je kalau memang memerlukan yang baru, cuma kena pandai-pandailah usaha lebih untuk gain more income and pandai-pandai bajet untuk perbelanjaan. 

Bercakap pasal bajet, kita nak kongsikan percutian hujung tahun kita pergi pada tahun lepas dengan travel buddy kita ke sebuah pulau yang dibangunkan dan dimajukan oleh our 4th prime minister, Tun Dr Mahathir Mohamad. Pulau ini sangat terkenal dengan pelbagai tempat menarik untuk dikunjungi. Tak lain tak bukan, Pulau Langkawi ! Kita pergi 3 hari 2 malam bersama travel buddy yang cukup setia dan selesa berjalan bersama-sama. 



Kenapa we both picked Langkawi Island as our 2017 destination? Sebab we both wanted to enjoy the beautiful white sandy beach and dip ourselves in the crystal clear water. Two most important reasons would be cheaper hotel rate and cheaper flight rate. Kita dengan travel buddy jenis tak kisah ke mana janji end of the year kena pergi melancong and the place was selected based on our budget allocated. Disebabkan end of 2017 we only allocated few money, so the best choice would be Langkawi. So, let the story begins.. 

We travelled from KL to Pulau Langkawi dengan Malaysia Airlines flight. Kitorang tempah mas airlines online booking a month before our travel date. Kebetulan ada promotion so we got cheap flight rate. When the pilot announced that we were about to landing, terus kitorang tengok ke tingkap. The view is so wow. Walaupun that was not our first time melancong ke Pulau Langkawi, but still we were captivated by the beautiful blue sea and lush green jungles of the famous island. Setibanya kitorang di airport, terus ke kaunter kereta sewa untuk menyewa sebuah compact car untuk kitorang round this island for 3 days and 2 night. 



Kitorang check in hotel right in front McDonalds and Underwater World di Pantai Cenang. Hotel ni kitorang book guna apps Traveloka and masa book hotel ini pun ada promotion. We got below RM100 per night with two single size beds and adequately spacious room for both of us to move around. Why we chose that hotel was because of its convenient location. Berderet kedai makan berdekatan hotel so we did not need to drive to find for food. Jalan kaki je sambil menikmati suasana riuh Pantai Cenang. 

Hotel dah book, so we started to tour and enjoy what Langkawi Island has to offer. Hari sudah menjelang petang so we went straight to Gunung Mat Cincang for Cable car ride. Orang pun dah tak ramai since dah petang. Cuaca cerah and windy. Walau takut ketinggian tapi untuk menikmati pemandangan bagai syurga di atas sana, kitorang gagahi juga. Photos here and there to be kept as memories, challenged ourselves to walk on the bridge up there, such a splendid evening we spent. 






On our second day, early in the morning lagi kitorang dan siap-siap tunggu depan hotel and a bus picked us up to jetty. Why to jetty? Sebab kitorang nak naik feri to Pulau Payar. Pulau Payar ni salah sebuah Taman Negara yang dijaga oleh itu no wonder lah pasir pantainya mulus putih bersih, air lautnya sangat jernih. Bagaikan syurga dunia, seharian kitorang beristirehat dan bersnorkeling di sana. This place is highly recommended untuk you all yang akan ke Langkawi. 




On our third day which is the last day, we went to visit Underwater World. Depan hotel je so rugi lah kalau tak pergi kan. Paling best bila dapat tengok and main-main sikit dengan peguin yang comel-comel. Then we went to shop for chocolates di sebuah zon duty free sebelah Underwater World. Chocolate is a must when you visit this island. Then we headed to airport, pulangkan kereta sewa and took our flight back to Kuala Lumpur. Of course lah Malaysia Airlines kerana keselesaan pengalaman perjalanan yang dititikberatkan.










9 comments:

  1. dah lama tak pgi langkawi :)

    htpps://aerillhassan.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. tak puas tengok gambar langkawi ni, memang cantik sangat!

    ReplyDelete
  3. Wah seronoknya makan angin di langkawi. Tempat paling best masuk adalah Haji Ismail Group, perempuan dan shopping berpisah tiada..hihi

    ReplyDelete
  4. Best2, rindu pula nak ke Langkawi. Harap ada rezeki ke sana lagi :)

    ReplyDelete
  5. haritu dah pwergi langkawi. nanti nak pergi pulak. seriouslyyyy banyak gilaaa tempat best di langkawi. haha

    ReplyDelete
  6. WOW Langkawi bestnya,,,, too many interesting places to be visited there.

    ReplyDelete
  7. belum ada rezeki untuk sampai Langkawi. huhuhu

    ReplyDelete

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

Adbox