Breaking

Tuesday, February 27, 2018

Tips Pengubat Hati

Hiii assalamualaikum dan selamat pagi. Awal ciktie update blog hari ni hehe. Selalunya sempat taip entri selepas habis waktu office je tapi hari ni nak try curi-curi masa la update konon-kononnya la ni hehe.


Tips Pengubat Hati
  1. Sentiasa bersangka baik
  2. Buang segala hasad dengki
  3. Ikutkan senyuman
  4. Sentiasa merendah diri
  5. Hiasi diri dengan sifat pemaaf
  6. Hiasi diri dengan sifat ikhlas
  7. Sentiasa hadir ke majlis ilmu
  8. Jangan tinggal ibadat


Masa kerja kat Kuala Lumpur dulu selalu sempat juga la blogwalking ke sana sini sebelum mula waktu kerja tapi sekarang tak sempat. Makin banyak kemudahan makin timbul penyakit m ni. Btw ciktie masih lagi tercari-cari masa yang sesuai untuk blogwalking ke blog korang. Thanks pada korang yang masih sudi singgah baca entri dekat sini. Seharian kerja nak berblogwalking waktu malam tu ada kalanya cam tak sesuai pun ada. Penat! Mengantuk 🤐🤐 tapi apapun itulah masa yang ada. Nak tak nak kenalah guna secara berhemah juga. Bersangka baik sudahlah la ye.

Bila kita selalu bersangka baik, hidup kita pun tenang. Tiada nak dengki-dengki dekat orang..tak puas hati dengan orang.. Kita pun lebih berfikiran terbuka. Lebih positif tiadalah nak menyalahkan orang sangat. Betul tak. Apa yang ciktie bagitau ni berdasarkan pengalaman ciktie sendiri la sebab ada masa-masanya ciktie pun down juga. 








12 comments:

  1. yolo dh.
    mek pun gitu jugak. ad masa kita down.
    no 5 tu paling pyh mek nk buat.
    allah, bkpo la pyh sgt nk maafkan ore ni.
    mungkin sbb dia sdiri pun berlagak sombong bodoh igt dio betul so mek lebih kpd ikut mu, igt ak hadap nk maaf ko mu.
    hahahaha. tp gak, itu adalah petanda hati yg keras. allahu

    ReplyDelete
  2. inshaallah...bersangka baik la selalu..klo dok pk buruk je hati pon tak tenang kan..jgn jiwa kacau..heee

    ReplyDelete
  3. Setuju Cik Tie, paling utama cuba sentiasa bersifat ikhlas dlm apa jua yang kita lakukan. Moga kite semua terlindung sifat2 tak baik ye Cik Tie :)

    ReplyDelete
  4. yes betul
    bila sentiasa positif maka hidup tenang :)

    ReplyDelete
  5. insyaallah.. semoga diberi ketengan dariNya

    Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. Budak berpakaian seragam sekolah merokok
    2. Tukar Nama Link Blog [25 FEB 2018]

    ReplyDelete
  6. satu jer tips utk atie mengubat hati..
    tgk cite friends... hhuhu

    ReplyDelete
  7. dahulukan yang penting ciktie, nanti dah lapang sikit rajin2 la blogwalking. Jaga diri ciktie :D

    ReplyDelete
  8. takpe ciktie. adatlah tu bila dah penyakit M datang, apa apa pun taknak buat. dengan berfikiran positif, hati akan tenang kan

    ReplyDelete
  9. nak jadi orang sentiasa bersangka baik tapi selalu kena khianat balik.. lama2 jadi tak reti da nak fikir baik. huuurm..

    ReplyDelete
  10. aida setuju.
    kita yg buat kita tenang.
    ubat hati sendiri bermula dgn diri sendiri, kan.
    hmmmm idup ni sementara. so, kena be happy.
    selebihnya, serah kpd Allah.

    ReplyDelete

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

Adbox