Breaking

Sunday, February 25, 2018

Bersangka Baik

The Secret! Siapa pernah baca atau tengok dokumentari ni? Ok yang dah tengok atau dah baca tu ok. Yang belum lagi kat sini ciktie nak share sikit mengenainya. Inipun ciktie terbaca dalam satu majalah ni. Alamakkk lupa pula majalah apa. Tak mengapalah kot kan 🤔

Kita adalah apa yang kita fikirkan

Ia mengisahkan seorang pesakit kanser payudara yang sembuh daripada sakitnya dengan cara yang ajaib iaitu dia membayangkan dirinya telah sembuh lalu dia menjalani kehidupan seperti biasa dan  beberapa bulan kemudian doktor yang merawatnya mengesahkan kansernya telah pulih!

Dalam video itu juga, hanya ada 3 langkah mudah yang disarankan untuk mencapai sesuatu dalam kehidupan iaitu :-
  1. Ask (meminta)
  2. Believe (menyakinkan)
  3. Receive (menerima)

Oleh itu kita disarankan untuk fokus kepada apa yang kita ingini bukan sebaliknya. Dan kekuatan fokus tersebut itu akan menghasilkan kekuatan menyakini untuk mendapatkan apa yang kita hajati itu.

Perkara ini juga sebenarnya pernah diberitahu Rasulullah SAW sebelum ini

"Aku (Allah) mengikut sangkaan hamba-Ku pada-Ku dan aku akan menyertainya ketika ia berdoa pada-Ku" -Riwayat Muslim. 

Kita adalah apa yang kita fikirkan!! Fikirkanlah sesuatu yang sentiasa positif insyaallah yang positif itu bakal menghampiri kita ..




6 comments:

  1. baru tahu ni... touching nya....

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas perkongsian ciktie, zumal harap dapat bersangka baik terhadap semua

    ReplyDelete
  3. Dgn berfikit positive boleh blmengubah byk perkara

    ReplyDelete
  4. eh..... wow.. Allah Maha Berkuasa kan

    ReplyDelete
  5. wah.. dia yakin dan positif. itula tu kot sembuh. tapi mesti perlukan kekuatan mental fizikal dan motivasi yang tinggi untuk berada pada tahap tu..

    ReplyDelete

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

Adbox