Resepi Simple Ikan Cencaru Sumbat - Ciktie Dot Com

Breaking

Friday, February 10, 2017

Resepi Simple Ikan Cencaru Sumbat

Resepi ikan cencaru sumbat | Dah tak lawa dah ikan ciktie gara² lambat angkat punya pasal 😢😢 Tak apa la first-time buat kot.. Layan je la


Bahan
2ekor ikan cencaru - disiang dan belah belakang. Cuci sebersihnya
sedikit kunyit
sedikit garam
*3biji bawang merah
*2ulas bawang putih
*1inci halia
1 sudu asam jawa
6biji lada burung hiris kecil²

Caranya :
1. Gaulkan ikan bersama garam dan kunyit pastu ketepikan.

2. Tumbuk semua bahan * jangan lumut sangat

3. Gaul semua bahan yang telah ditumbuk bersama lada, asam jawa dan sedikit garam biar serata.

4. Kemudian masukkan bahan yang telah digaul sebati itu ke dalam belakang ikan tadi sebelum dibakar. Mak gtau nak goreng pun boleh tapi rasanya bakar lagi sedap kot..








20 comments:

  1. Resepi simple macam ni laju je makan kan. Sedap!

    ReplyDelete
  2. favorite kwn sy ni. lps kelas pi beli lauk mmg dia amik ikan sumbat tp sy x tau la jenis ikan apa. last2 dia try masak sdiri ikan sumbat

    ReplyDelete
  3. sedapnya..suka makan ikan cencaru belah belakang.bertambah makan nasi ni.

    ReplyDelete
  4. ala lambat angkat...tapi tak apa ikan cencaru memang sedap dengan sambalnya tu

    ReplyDelete
  5. YaAllah sungguh menyelerakan . Nanti bila2 boleh cuba resepi ni

    ReplyDelete
  6. My favorite. Memang suka makan ikan cencaru belah belakang sunbat sambal mcm ni. Kadang2 ratah sekor sorang.

    ReplyDelete
  7. Ikan Jaket.....resepi menarik dan senang utk dicuba....

    ReplyDelete
  8. sedapnya resepi simple ni yang menyelerakan makan bertambah2 nanti

    ReplyDelete
  9. Resepi favorite ni Ikan Cencaru Sumbat. Makan dengan nasi putih panas2 kan. sedapnya.

    ReplyDelete
  10. Favorite ni.. nenek sebelah arwah ayah selalu buat ikan cencaru sumbat macam nI. Memang sedap

    ReplyDelete
  11. saya pun rasa bakar lagi sedap. yumm... alang2 tu boleh buat bbq ni. haha

    ReplyDelete
  12. Dulu kalau dekat rumah mak, selalu buat resepi ni. Sekarang lepas kahwin ni dah lama tak buat sebab suami dengan anak bukan jenis suka makan ikan

    ReplyDelete
  13. yum yum! nampaknya sedap! would love to try this one day. thanks for the recipe!

    Whats Your New Year Resolution?

    ReplyDelete
  14. sedap yer, lama tak makan. nak cari ikan cencaru kat pasar la pagi ni

    ReplyDelete
  15. yummy, this post is making me hungry! I love fried fish.

    ReplyDelete
  16. Mmg sedap..klu bakar lg sedap.hehe.. tliur plak.

    ReplyDelete
  17. wow lama tak makan ikan jaket ni, cicah dengan kuah asam sambal cili api memang layan ! ;)

    ReplyDelete
  18. Bapak saya suka beli ikan cencaru. Boleh cadangkan resepi ini kepada Mak saya.

    ReplyDelete
  19. resepi ni biarpiun nampak simple...ttp rsnya memangterbaik

    ReplyDelete
  20. recipe senang. the fish look delicious

    ReplyDelete

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

Adbox